Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περασμένη Κυριακή περισσότεροι από 100.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ενοποίηση της πρωτεύουσας τους μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο - αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου»
Παρά το γεγονός ότι η πτώση του τοίχους σηματοδότησε μια καινούργια εποχή, μια νέα έρευνα της Elisabeth Vallet από το πανεπιστήμιο του Κεμπέκ την οποία δημοσιοποίησε η Washington Post, δείχνει ότι τα τείχη που χωρίζουν τα έθνη και περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001, αντανακλώντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο. Μέχρι το 2011, πάνω 45 τοίχοι χώριζαν χώρες και εδάφη.

Ινδία και Πακιστάν

Η αντιπαλότητα των δυο πυρηνικών δυνάμεων, Ινδίας και Πακιστάν κρατάει από το 1947 όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Από την εποχή εκείνη έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους γύρω από την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Το 2003, εν μέρει ως απάντηση στην απειλή των μαχητών που εισέρχονταν από το Πακιστάν, η Ινδία άρχισε να περιφράζει τα σύνορα της μετά από την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Γεωργία και Νότια Οσετία

Πριν από έναν χρόνο, τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν να απλώνουν ένα συρματόπλεγμα μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας, μίας περιοχής αναγνωρισμένης από την Ρωσία ως αυτόνομη περιοχή. Τον Αύγουστο του 2008 Γεωργία και Ρωσία συνεπλάκησαν για την περιοχή με τους πρώτους να υποχωρούν. Το 2013 ο διαχωρισμός έγινε ιδιαιτέρα αισθητός με έναν φράχτη με αγκαθωτό σύρμα να χωρίζει το χωριό Dvani.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ

Το 40 μιλίων τείχος μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ δημιουργήθηκε από το κράτος των τελευταίων το 1994. Υπάρχουν μόνο μερικά σημεία ελέγχου όπου οι πολίτες μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Αίγυπτος και η Λωρίδα της Γάζας

Η Αίγυπτος συμφώνησε, βασισμένη σε μια συνθήκη του 1979 με το Ισραήλ, να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ του εδάφους της και της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ αργότερα έχτισε ένα φράγμα από μέταλλο, σκυρόδεμα και αγκαθωτό σύρμα. Μετά την απόσυρση του Ισραήλ το 2005, επετεύχθη συμφωνία που θα επέτρεπε την ύπαρξη αιγυπτιακής φρουράς που θα εμπόδιζε τους μαχητές ή λαθρεμπόρους από τη διέλευση των συνόρων. Για να αποτρέψουν τη διέλευση των λαθρεμπόρων από τις σήραγγες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άρχισε να χτίζει ένα υπόγειο μεταλλικό τοίχο το 2009 - ένα έργο που καταδίκασε ως «τείχος της ντροπής» από τους άραβες αναλυτές, που επέκριναν τη στενή συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ εκείνη την εποχή.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Δώδεκα χρόνια πριν, το Ισραήλ άρχισε να χτίσει ένα 420 μιλίων τείχος που χωρίζει τη χώρα από τη Δυτική Όχθη. Το τοίχος φτάνει σε κάποια σημεία ακόμα και τα οκτώ μέτρα και ειναι κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και σύρμα. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του τοίχους έχει μειώσει τον αριθμό των αυτοκτονιών στο έδαφος τους. Πολλοί Παλαιστίνιοι, όμως, βλέπουν το τείχος ως ένα εμπόδιο για την δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

ΗΠΑ και Μεξικό

Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα που χωρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Μεξικό. Αιτία στάθηκε η διέλευση από το Μεξικό εγκληματικών στοιχείων που σχετίζονταν κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών καθώς και μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Νότια και Βόρεια Κορέα

Πριν από 60 χρόνια δημιουργήθηκε μία αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας στην οποία έχει τοποθετηθεί φράχτης με αγκαθωτό σύρμα φτάνει τα 248 χιλιόμετρα. Αρκετοί είναι οι Βορειοκορεάτες έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ινδία και Μπαγκλαντές

Συρματόπλεγμα που ξεπερνάει τα 5.000 χιλιόμετρα έχει υψωθεί μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές με απόφαση κοινοβουλίου της πρώτης. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1986 σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η διέλευση των μεταναστών προς την Ινδία. Σύμφωνα με τον Guardian περισσότεροι από 700 πολίτες του Μπαγκλαντές έχουν χάσει την ζωή της στην προσπάθεια να περάσουν τον φράχτη.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Βόρεια Ιρλανδία

Ακόμη και σήμερα στο Μπέλφαστ τα "τείχη της ειρήνης" χωρίζουν την καθολική από την προτεσταντική κοινότητα. Μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζουν να υπάρχουν 99 διαχωριστικά μόνο στο Μπέλφαστ ενώ ένας μεγάλος αριθμός υπάρχει και στην πόλη του Ντέρι.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Βαγδάτη

Από το 2007 οι αμερικανικές δυνάμεις για μειώσουν τις εμφύλιες εχθροπραξίες μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Παρόλο που το Τείχος είχε προσωρινό χαρακτήρα παραμένει υψωμένο ακόμη και σήμερα.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Ισπανία και Μαρόκο

Στο Μαρόκο, ο ισπανικός θύλακας της Μελίλα, είναι ο "εύκολος" στόχος που πολιορκείται σταθερά από εξαθλιωμένους Αφρικανούς που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Παρά τον υψηλό συρματόπλεγμα που έχει υψωθεί μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν για να καταλήξουν στα κέντρα μεταναστών.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Μαρόκο και Δυτική Σαχάρα

Δυτική Σαχάρα - ένα αμφισβητούμενο έδαφος στη Βόρεια Αφρική - χωρίζεται από το Μαρόκο από έναν τοίχο άμμου. Χτίστηκε το 1987 για να εμποδίσει τις επιθέσεις αυτονομιστικών δυνάμεων στη Δυτική Σαχάρα. Χαρακώματα, συρματοπλέγματα, νάρκες, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός των στρατιωτών εξακολουθούν να φυλάνε την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Κύπρος

Χωρίζεται από το 1974 με μια ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έναν τοίχο. Χωρίζει την ελληνοκυπριακό νότιο τμήμα του νησιού από το βόρειο τμήμα το οποίο αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο έδαφος από την Τουρκία.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτίσει πολλούς φράχτες, που υποτίθεται ότι αποτρέπουν τους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική να προσεγγίσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης. Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί ακτιβιστές μέλη επονομαζόμενης ομάδας «Κέντρο για την Πολιτική ομορφιά» ισχυρίστηκαν ότι έκλεψαν σταυρούς από το Τείχος του Βερολίνου και τους τοποθέτησαν σε συνοριακούς φράχτες αρκετών χωρών της Ε.Ε προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να στρέψουν την προσοχή σε όσους πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα τα τελευταία χρόνια.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 11

ΗΠΑ και Μεξικό

Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα που χωρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Μεξικό. Αιτία στάθηκε η διέλευση από το Μεξικό εγκληματικών στοιχείων που σχετίζονταν κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών καθώς και μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Τα 14 πραγματικά τείχη που χωρίζουν ακόμη τον κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ