«Σε έναν μήνα αφιερωμένο στην Ελλάδα αλλά και σε έναν εκ των μεγαλύτερων ποιητών της, τον Γιάννη Ρίτσο, προχωρά το Θέατρο Ντούε (Teatro Due) με το ανέβασμα της σειράς έργων του από την “Τέταρτη Διάσταση”», αναφέρει σε εκτενές της αφιέρωμα η ιταλική εφημερίδα Repubblica.
Το Θέατρο Ντούε είναι ένα από τα ιστορικότερα θέατρα της Πάρμας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ιταλίας, όσον αφορά στην καλλιτεχνική του επίδραση στο κοινό. Εχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1970, όταν ομάδα καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών προχώρησε στην ίδρυσή του και στην καθιέρωση ενός εκ των σημαντικότερων φεστιβάλ της Ιταλίας, το Φεστιβάλ της Πάρμας. Από τη δεκαετία του 1980 έχει πάρει, κατά κάποιο τρόπο, και έναν δημόσιο χαρακτήρα, αντίστοιχο με εκείνο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς χρηματοδοτείται εν μέρει από την πόλη της Πάρμας, ενώ πρόκειται για την πρώτη περίπτωση θεάτρου στην Ιταλία όπου υφίσταται σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για την Ιστορία, το 1983, το τότε υπουργείο Τουρισμού και Ψυχαγωγίας αναγνωρίζει το Θέατρο Ντούε ως μόνιμη θεατρική παραγωγή, που έχει ένα «δημόσιο σκοπό και ιδιωτική ευθύνη». Από το 2000 η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Θεάτρου Ντούε (Fondazione Teatro Due), κάτι αντίστοιχο με οργανισμούς του Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου.
Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη και αποσπάσματα του σημειώματος του σκηνοθέτη Walter Le Moli, το μεγαλύτερο θέατρο της επαρχίας Εμίλια Ρομάνα προχωρά σε «ένα αφιέρωμα που μέσω της ποίησης, ξυπνά δυνατές εικόνες και αποσπάσματα μίας σκέψης που έχουμε ανάγκη να ξανακάνουμε “μέσα σε μια σιωπή που σκύβει από πάνω μας σαν μια φούσκα”».
Στη συνέχεια, αναφέρονται εκτενώς τα έργα που θα παρουσιαστούν, αρχής γενομένης από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη. Τον Αίαντα θα υποδυθεί ο Ραφάλε Εσπόζιτο, τη Φαίδρα η Μπρούνα Ρόσι, τον Αγαμέμνονα ο Εμανουέλε Βετζόλι, την Περσεφόνη η Πάολα Ντε Κρεσέντσο, τον Ορέστη ο Μασιμιλιάνο Σμπάρσι και την ξεναγό στους Δελγούς η Νάνι Τόρμσεν.
«Τα έργα αυτά», γράφει η ιταλική εφημερίδα, «είναι οι πρώτες αναφορές για να περάσουμε στον κόσμο της μυθολογίας και να τους αναζητήσουμε στη σύγχρονη ζωή».
Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Ντούε υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ακόμα και βίντεο με παλαιότερο απόσπασμα όπου μιλά ο ίδιος ο ποιητής.
Εικόνες από τις πρόβες:
Οι αφίσες των παραστάσεων: