Καταιγίδα από μέτρα-σοκ για όλη την κοινωνία - iefimerida.gr

Καταιγίδα από μέτρα-σοκ για όλη την κοινωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά μέτρων που δημιουργούν συνθήκες σοκ στην κοινωνία αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο υπό το βάρος των πιέσεων της Τρόικα, ενός αβέβαιου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και των χρόνιων αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα που ουσιαστικά ζητούνται επί ένα και πλέον χρόνο από τους δανειστές μας και η κυβέρνηση απέφευγε να λάβει με δραστικό τρόπο ανακοίνωσε με δραματικό τόνο ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως δεν οφείλονται σε «έξωθεν πιέσεις αλλά σε οίκοθεν ανάγκες».

Εκανε λόγο για έναν ασύμμετρο και εξαιρετικά επικίνδυνο πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη ο οποίος «αν χαθεί, χάνονται όλα». Τόνισε δε ότι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι «οριστικές».

Σύμφωνα με αυτές, οι αποκρατικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου προχωρούν άμεσα, η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα πλην του στενού, καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και θεσπίζεται ενιαίο μισθολόγιο για όλους ανεξαιρέτως, καταργείται η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» και ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα από την αρχή - ακόμη και όσα είχαν εξαιρεθεί ή είχαν πάρει βάθος χρόνου για την απελευθέρωση.

Στο τέλος του μηνός αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο εθνικό φορολογικό πλαίσιο και ένα ενιαίο νομοθέτημα για τις διαρθρωτικές αλλαγές το οποίο θα περιλαμβάνει και το ενιαίο μισθολόγιο αλλά και όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις τυχόν χρειαστούν για να υλοποιηθούν τα μέτρα.

«Σηκώνουμε πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα το στηρίξουν αλλά και υποδεικνύοντας ως πρόσφορο πεδίο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί η διακομματική συναίνεση.

Επρόκειτο για μια σαφή προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στους πιστωτές μας ώστε να μην κινδυνεύσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλωστε, όπως κατέστησε χθες σαφές ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σοιμπλε, η πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτών αποτελούσε αδιαπραγμάτευτο όρο από την Τρόικα για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Για το στόχο αυτό κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις υπουργών για μια σειρά από αλλαγές στους τομείς ευθύνης τους όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πολλά από τα μέτρα αυτά κωλυσιεργούσαν λόγω αυτών ακριβώς των ενστάσεων, ενώ είχαν αποτελέσει και αντικείμενο ενδοκυβερνητικών τριβών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, βγήκε από το υπουργικό συμβούλιο και επιχείρησε να επικοινωνήσει τα μέτρα αυτά στην κοινή γνώμη με δηλώσεις και μίνι-συνέντευξη Τύπου.

Επικαλούμενος το μείζον πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε όλο το φάσμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν αποφασιστεί και πρέπει τώρα να προωθηθούν με όσο γίνεται ταχύτερο και εντονότερο τρόπο. «Είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τώρα είναι η ευκαιρία μέσα στην κρίση να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία χώρας, να ανακαταλάβουμε την θέση ανταγωνιστικότητας που αντιστοιχεί στην Ελλάδα στην Ε.Ε. και στη διεθνή αγορά» είπε ο κ. Βενιζέλος και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας θα μείνουμε καθηλωμένοι και δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό»

Επισήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνιμη και πως η Ελλάδα δεν είναι «ο παρίας της Ε.Ε. ούτε η «μόνιμη πληγή» ενώ υπενθύμισε ότι δανειζόμαστε μεγάλα ποσά από τους εταίρους μας. «Αυτοί μας βοηθούν να μειώσουμε το δημόσιο χρέος μας μακροπρόθεσμα, εμείς έχουμε υποχρέωση να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα και να το μετατρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα» υπογράμμισε.

Οι «οριστικές» όπως τις χαρακτήρισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος αποφάσεις του υπουργικού είναι οι εξής:

1. Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν και ταμειακό σκέλος αφού προσδοκάται να εξοικονομηθούν 5 δισ. μέσα στο 2011 και 28 δισ. μέχρι το 2014. Το πρώτο κύμα θα αφορά την επέκταση άδειας του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση χρήσης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τη ΔΕΠΑ, τις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας, τα ΕΛ.ΠΕ. και την άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

Μάλιστα η Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει σήμερα κιόλας περιουσιακά στοιχεία ακινήτων του Δημοσίου στο Ταμείο αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ολα αυτά θα τελούν υπό τον έλεγχο της Βουλής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Προχωρά άμεσα η αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρότι με νόμο του καλοκαιριού υπήρχε χρονικό περιθώριο εφαρμογής 9 μηνών, αυτό επισπεύδεται και θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες σε καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων. Μετά την ΕΡΤ και φορείς του τομέα αγροτικής ανάπτυξης ακολουθούν η ΚΕΔ, ο ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο ΟΣΚ η ΔΕΠΑΝΟΜ και η Θεμις Κατασκευαστική που συγχωνεύονται.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φορείς προς κατάργηση ή συγχώνευση οι οποίοι δεν μνημονεύονται. Εχει δοθεί εξουσιοδότηση σε υπουργούς να αποφασίσουν για τα των τομέων τους και να δημοσιεύσουν κοινή υπουργική απόφαση μέσα στο 2011.

3. Ενεργοποιείται άμεσα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Ολη η δεξαμενή του δημόσιου τομέα είναι στη διάθεση μας» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Οικονομικών. Η εργασιακή εφεδρεία θα διαρκεί 12 μήνες και οι αποδοχές θα είναι στο 60%.

Το εγχείρημα θα γίνει με τη «θεσμική εγγύηση» του ΑΣΕΠ που θα προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης ώστε να ανακαλύψει το πλεονάζον προσωπικό. Αφου υπενθύμισε ότι η πρόταση ήταν της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το πλεονάζον προσωπικό μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο δημόσιο τομέα ή να επιλέξει μορφές επανακατάρτισης. Όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση μπορεί να κληθούν να επιλέξουν μεταξύ σύμβασης ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης. Στο στενό Δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο του «κρατικού υπαλλήλου» και όχι υπαλλήλου που απασχολείται σε συγκεκριμένο υπουργείο. Δεδομένου ότι στο στενό δημόσιο τομέα οι οργανικές θέσεις είναι ενιαίες, «μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αναδιάταξη προσωπικού ώστε αν κάπου υπάρχουν ελλείψεις ή κάπου πλεονάζον προσωπικό να εξισορροπηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι «απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν» γιατί προβλέπεται ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες. «Αν ο ενδιαφερόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία η σύμβαση του θα λυθεί όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα» Είπε επίσης ότι η εργασιακή εφεδρεία αφορά και στους ΟΤΑ αφού και οι δημοτικές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει «η εργασιακή Εφεδρεία θα έχει δημοσιονομικό όφελος μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί από την τρόικα» χωρίς να μπει σε νούμερα και ποσοστά.

4. Αμεσες αλλαγές στην αγορα εργασίας. Θα έρθει νομοσχέδιο για θέσπιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, έρχεται το νομοσχέδιο με τον οριστικό νέο κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ενώ στο νέο φορολογικό θα υπάρχει ειδική μεταχειρίση φόρων και εισφορών.

5. Ανοίγουν και πάλι εκ του μηδενός όλα τα «κλειστά» επαγγέλματα. Ακόμη και εκεί που υπάρχουν μακρινές προθεσμίες (π.χ. 2013) θα ανοίξουν όλα σύντομα

6. Στη Δημόσια διοίκηση πέραν του ποσοστού 10 προς 1 στις προσλήψεις με τις αποχωρήσεις, πάμε σε μείωση συμβασιούχων, ενώ ενεργοποιούνται η εθελοντική μερική απασχόληση ή εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών και γνωστοποιούνται στους εργαζόμενους.

7. Στο υπό κατάρτιση Εθνικό φορολογικό σύστημα που θα έρθει περίπου σε 3 εβδομάδες, θα συζητηθούν και θέματα φορολογικών συντελεστών (ΦΠΑ).

8. Το Μισθολόγιο ταυτίζεται με το νέο βαθμολόγιο. Θα είναι «πραγματικά ενιαίο» όπως είπε ο κ. Βενιζέλος σπάζοντας έναν «φαύλο κύκλο από χρόνιες αδικίες και ανισότητες». Αυτό σημαίνει ότι κόβονται όλα τα ειδικά επιδόματα. Αντιθέτως, όσοι έχουν «θέση ευθύνης» και παράγουν μετρήσιμο αποτέλεσμα θα υπογράφουν σύμβαση αποτελεσματικότητας και θα λαβάνουν πριμ παραγωγικότητας.

9. Η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» δεν θα διατηρηθεί. Θα αντισταθμιστεί εν μέρει μόνο μέσω του πριμ παραγωγικότητας.

10. Στενή παρακολούθηση δαπανών στο δημόσιο τομέα. Τις προσεχείς ημέρες οι φορείς της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να δηλώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο Μητρώο Ανάληψης υποχρεώσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «Οποιος οργανισμός δεν δηλώνει θα παύει να επιχορηγείται» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος.

11. Μαχαίρι στις δαπάνες Υγείας οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι με την Τρόικα γίνεται συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Είπε δηλαδή ότι η προοπτική της ύφεσης για τρίτη συνεχή χρονιά, «αλλάζει αυτομάτως» και τον δημοσιονομικό στόχο. Και τόνισε ότι αν πείσουμε ότι εφαρμόζουμε πράγματι τις αποφάσεις, αυτό «θα λειτουργήσει ως το πλέον κατάλληλο κλιμα για τα δημοσιονομικά θέματα».

Υποστήριξε ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα εκταμίευσης της 6ης δόσης

Απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε νωρίτερα -εδώ και δύο χρόνια- στην λήψη αυτών των μέτρων τονίζοντας απλώς ότι η κυβέρνηση «δεν είναι μια ομάδα μονομάχων και οι υπόλοιποι παρακολουθούν σε κάποιο στάδιο: Είμαστε όλοι μέσα στην αρένα» προειδοποίησε.

Και κατέληξε λέγοντας πως «χρειάζεται υψηλή συναίσθηση ευθύνης και κατεπείγοντος από όλους» και πως «πρέπει να σώσουμε τη χώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ