Στις 6.01, ώρα Ελλάδος, το απόγευμα της Τετάρτης, γράφτηκε ιστορία. Το σκάφος Rosetta προσεδαφίστηκε σε κομήτη, στο μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ.
Μόλις προσεδαφίστηκε το σκάφος, αμέσως ξέσπασαν πανηγυρισμοί στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA, στο Ντάρμσταντ, με τους επιστήμονες να αγκαλιάζονται γιατί κατάφεραν να γράψουν ιστορία.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κατάφερε να στείλει ένα όχημα προσεδάφισης στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
«Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε η ανακοίνωση της ESA. Στον κομήτη προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae (Φίλαϊ), το οποίο απελευθερώθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta. Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.
Πάντως, η αποστολή είχε και προβλήματα. Το μικρό ρομπότ ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη, καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, όπως ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά από την προσεδάφιση.
«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.
Το Φίλαι, το οποίο στη Γη έχει βάρος περίπου 100 κιλά, έχει απειροελάχιστο βάρος στο διάστημα.