Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους Τούρκους να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες - iefimerida.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους Τούρκους να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα κατέθεσαν την πρόταση ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα σκάφη που επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου και να ανακαλέσει την ναυτική οδηγία NAVTEX.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την κλιμάκωση των απειλών και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο κείμενο τονίζεται ότι οι απαιτήσεις και οι ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν κανένα νομικό υπόβαθρο και επομένως είναι παράνομες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Καλείται επομένως η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των μελών κρατών της Ε.Ε στα χωρικά τους ύδατα.

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η μεγάλη σημασία που δίνεται στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες μέλη της Ε.Ε και ότι η επανάληψη τέτοιων πράξεων θα έχει ως αρνητικό αντίκτυπο στην διαδικασία ένταξής της. Στο κείμενο επισημαίνεται επίσης οτι η τυχον ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου προς όφελος και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και θα μπορούσε να επιφέρει βελτίωση στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, καλούνται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Επιτροπή να παρακολουθούν την δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και να κρατούν το Κοινοβούλιο ενήμερο. Ανατίθεται στον Πρόεδρο του Κοινοβούλιου η διαβίβαση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η διαδικασία της ψήφισης λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυπριακή ΑΟΖ Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ