Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των χωρών του Ειρηνικού, ανακοινώθηκε μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι υπεύθυνες για το 45 % της εκπομπής αεριών στην ατμόσφαιρα. Άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Αμερική, που χαρακτηρίζει τη συμφωνία «μη βιώσιμη».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μειώσει κατά 26%-28% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κορυφώσει τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2030, για να τις μειώσει αμέσως μετά. Θέτει επίσης ως στόχο την αύξηση της χρήσης των μη επιβλαβών καυσίμων στο 20% για τον ίδιο χρονικό όριζοντα.
«Σήμερα είμαι περήφανος που σας ανακοινώνω αυτή την ιστορική συμφωνία. Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, έχουμε την ιστορική ευθύνη να είμαστε οι πρωτεργάτες της παγκόσμιας προσπάθειας για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Κινέζος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε πολλούς σημαντικούς τομείς, καθώς υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, για τη στρατιωτική συνεργασία και την αποπυρηνικοποιήση της κορεατικής χερσονήσου.
Αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων
Διαφορετική άποψη δείχνουν να έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, που θεωρούν ότι ο Ομπάμα θα κληρονομήσει στους διαδόχους του έναν δυσπρόσιτο στόχο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Ο' Κόνελ, «είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο που ο Πρόεδρος θα παραδώσει στον διάδοχό του. Αυτή η συμφωνία θα επιφέρει υψηλότερες τιμές ενέργειας και αύξηση της ανεργίας, μεγαλώνοντας έτσι την πίεση στη μεσαία αστική τάξη».