Ενταση δημιουργήθηκε στην Τουρκία με πολίτες που έχουν εξοργιστεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το «παλάτι» που κατασκεύασε στην Αγκυρα για προεδρική κατοικία, την ίδια ώρα που εξαγγέλλει σχέδια και για εξοχική πολυτελή κατοικία. Συγκεκριμένα, Κεμαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στην Αγκυρα και φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, ενώ προσπάθησαν να μπουν και στο κτίριο.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Εμπρός αδέρφια, θα φτάσουμε μέχρι πάνω (στο κτίριο)», ενώ άλλοι έλεγαν: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αυθαίρετο παλάτι». Προκειμένου να απωθηθούν οι διαδηλωτές οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπλοκές.
Συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου ακούγονταν και σε άλλα σημεία της Αγκυρας, με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ. Κάποιοι συγκεντρωμένοι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ υποδέχθηκαν τον Ερντογάν με αποδοκιμασίεςφωνάζοντας συνθήματα για «το δέκατο έτος της μίζας», καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, και για τη θερινή προεδρική κατοικία μεριμνά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά. Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία στην Άγκυρα αναγκάζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και ξένους διπλωμάτες να μετακινηθούν στα προάστια και στα νησιά της Κωνσταντινούπολης.
Το ιστορικό ανάκτορο Βαχντετίν, κατοικία των διαδόχων του σουλτάνου στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πανοραμική θέα στον Βόσπορο, «ανακαινίζεται» κατά τη γραμματεία της τουρκικής Προεδρίας, «καταστρέφεται» σύμφωνα με την υπηρεσία μνημείων και διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις.
Η μεταποίηση του κτιρίου γίνεται δίχως την άδεια του Συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση δύο προσφυγές του στον δήμο Κωνσταντινούπολης και στην κυβέρνηση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το Βαχντετίν κατέρρεε. Είχε ανάγκη άμεσης ανακαίνισης».
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρομαι για κατοικίες. Ζούσα πάντοτε σε σπίτι με ενοίκιο».
Τα δρύινα ξύλα της αρχικής κατασκευής του ανακτόρου αντικαταστάθηκαν με πλάκες τσιμέντου, δύο μικρά βοηθητικά περίπτερα στην αυλή του κτιρίου καταστράφηκαν και στη θέση τους υψώθηκε ένα ημιδιώροφο κτίριο που προορίζεται για αποθήκη.
Ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δέντρα για να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο και
χώρος για παρκάρισμα αυτοκινήτων, ενώ οι τρούλοι του κεντρικού κτιρίου «αποκεφαλίστηκαν», «αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα ενός ιστορικού χώρου», όπως αναφέρει υπόμνημα που υπέβαλε στον δήμο ο σύλλογος μνημειακής κληρονομιάς του Τσενγκέλκιοϊ.
Οπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί και κομμάτια από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και θα μπορεί, κατά συνέπεια, να κυκλοφορεί σε δύο παλάτια ταυτόχρονα, με συγκλονιστική θέα στον Βόσπορο.
Το Ντολμά Μπαχτσέ θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και επίσημες δεξιώσεις.
Ωστόσο, ο σάλος που έχει προκληθεί στην Τουρκία με τις κατοικίες του Ερντογάν δεν έχει προηγούμενο. Τα δύο παλάτια που ετοιμάζεται τώρα να καταλάβει στην Πόλη είναι μουσεία και κανονικά θα πρέπει να είναι ελεύθερα στο κοινό.