Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η διαμάχη των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γηραιάς Αλβιόνας προσθέτει φόβους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αιτία η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα το 2017 σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε, κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης της συνομοσπονδίας των Βρετανικών Βιομηχανιών, ότι « δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να λέμε ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη ότι και να γίνει και με οποιοδήποτε κόστος. Είναι μια στρατηγική η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.»
Αυτή είναι η απάντηση του στις δηλώσεις του αρχηγού των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ αλλά και τις κριτικές του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλέγκ, ηγέτη του Φιλελεύθερων Δημοκρατών . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε,κατά την διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ότι « το να φύγουμε από την Ευρώπη θα είναι προδοσία για το εθνικό μας συμφέρον. Αν γίνω πρωθυπουργός δεν θα παίξω μικροπολιτικά παιχνίδια σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση».
Ο Νικ Κλέγκ δεν ήταν τόσο επιθετικός απέναντι στον πρωθυπουργό καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επισήμανε απλώς τους κινδύνους που θα επιφέρει μια τέτοια απόφαση για την θέση της Βρετανίας στον παγκόσμιο χάρτη : « Η Βρετανία θα μοιάζει με αβοήθητο καράβι στην μέση του Ατλαντικού. Το να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη είναι σαν να γυρνάμε την πλάτη μας στο μέλλον. Είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης και κατά της αποχώρησης.»
Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων παραμένουν ανησυχητικά με το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 48 και 50%. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν ακόμα χρόνο να προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ποια απόφαση θα είναι η σωστή για το συμφέρον της χώρας