Πώς έφτασαν οι εισαγγελείς στον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις offshore εταιρείες - iefimerida.gr

Πώς έφτασαν οι εισαγγελείς στον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις offshore εταιρείες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ανώνυμη καταγγελία ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα στους Εισαγγελείς Διαφθοράς Παπανδρέου και Ελευθεριανό για να ξεκινήσουν την έρευνα για τη σύμβαση αγοράς των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma.

Η καταγγελία αυτή, η οποία ερευνάται εδώ και ένα χρόνο, ενημέρωνε τις Αρχές πως πρέπει να ψάξουν τα ίχνη μίζας για την αγορά των ελικοπτέρων η οποία στοίχισε 64 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ, μεταξύ άλλων στοιχείων, ο καταγγέλλων ανέφερε ως υπάρχουν συγκεκριμένες off-shore πρέπει να ερευνηθούν από τους δικαστές.

Τι έδειξε η έρευνα

Η δικαστική έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ως μεσάζοντες για την υλοποίηση της σύμβασης εμφανίζονται δύο εταιρείες, η Kestrel και η Malwern, συμφερόντων δύο επιχειρηματιών.

Μάλιστα, η offshore εταιρεία Malwern, που έχει έδρα τον Παναμά, διατηρούσε λογαριασμό στο Jersey στον οποίο πιστώθηκαν, από το 2000 έως το 2008, 5.5 εκατομμύρια ευρώ από τις λιβανέζικες τράπεζες Corspi Sal και Medifin Sal που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Eurocopter. Η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι το ποσό των 5.5 εκατ. ευρώ αφορούσε σε μίζες για την μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών και την υπογραφή της σύμβασης για τα ελικόπτερα.

Η offshore εταιρεία Malwern, που έχει έδρα τον Παναμά, διατηρούσε λογαριασμό στο Jersey στον οποίο πιστώθηκαν, από το 2000 έως το 2008, 5.5 εκατομμύρια ευρώ

Αναφορικά με την offshore Catalina, η οποία φέρεται να ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη, πιστώνεται με ένα έμβασμα 1,5 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Premium Properies, αλλά και ένα έμβασμα 150.000 ευρώ από την Malwern.

Πάντως, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για ένα εύρημα που θέλει περαιτέρω διερεύνηση (προτού εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα) και για αυτόν τον λόγο ζητήθηκε η συνδρομή της Βουλή. Σημειωτέον, ότι ήδη η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου περνάει από... κόσκινο το πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως είχε δηλωθεί η επίμαχη offshore.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως που αφορούν στην σύμβαση του εξοπλιστικού προγράμματος, το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο ήδη κατηγορουμένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Guernsey. Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στην ανάκριση.

Φύλλο και φτερό το «πόθεν έσχες» του Καρατζαφέρη

Την ίδια ώρα, σε εξονυχιστικό έλεγχο υποβάλλονται από τους ορκωτούς λογιστές τα «πόθεν έσχες» του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Εδωσα ήδη εντολή στους ορκωτούς λογιστές και τις υπηρεσίες της Βουλής να προχωρήσουν σε ελέγχους. Μόλις λάβω τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα τα θέσω υπόψη των βουλευτών - μελών της Επιτροπής.

Ο κ. Καλαντζής ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει στη Βουλή τα σχετικά εισαγγελικά αιτήματα για το εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συμπεριλάβει τα προηγούμενα χρόνια στο «πόθεν έσχες» του τις δύο υπεράκτιες εταιρίες που κατέχει μαζί με τον υιό του και στις οποίες εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Στην πλευρά του Γιώργου Καρατζαφέρη, πάντως, επικρατεί σκεπτικισμός, ενώ, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε από την Κυριακή ότι θα κάνει τις επιλογές του ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματός του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ