Αποφασίζουν για μετωπική με τα ταξί, ΕΣΥ και αποκρατικοποιήσεις - iefimerida.gr

Αποφασίζουν για μετωπική με τα ταξί, ΕΣΥ και αποκρατικοποιήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδείξει στην Τρόικα ότι προχωρά αταλάντευτα στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί προκειμένου να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο και να διασφαλίσει την 6η δόση των δανεικών.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως υπάρχουν οι απειλές συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (ιδιοκτήτες ταξί, γιατροί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά) που αντιδρούν στα συζητούμενα νομοσχέδια.

Η εισήγηση του Γιάννη Ραγκούση για την απελευθέρωση των ταξί, η εισήγηση του Ανδρέα Λοβέρδου για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και τέλος η ενημέρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις εξελίξεις στην οικονομία είναι τα τρία «καυτά» θέματα που αναμένεται να «βάλουν φωτιά στα τόπια». Είναι δε πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις και στις τρεις εισηγήσεις.

Ο υπουργός Υποδομών έχει τη γνωστή «κόντρα» με τον προκάτοχο του και νυν υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρη Ρέππα. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο κ. Ρέππας λάβει το λόγο και αν θα διατυπώσει διαφορετικές απόψεις, δεν αποκλείεται ωστόσο να το πράξουν άλλοι υπουργοί. Άλλωστε, το υπουργικό συνεδριάζει υπό την ευθεία απειλή των ιδιοκτητών ταξί ότι «δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο» αν γίνει δεκτή η πρόταση Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο υπουργός Υποδομών στην προταση του ΔΕΝ θα περιλαμβάνει πληθυσμιακά κριτήρια καθώς εκτιμά ότι οι ταξιτζήδες θέλουν να τα βάλουν προσχηματικά για να παραμείνει κλειστό το επάγγελμα. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα φέρει σε λιγο ο κ. Ραγκούσης:

- Οι άδειες θα συνιστούν περιουσιακό στοιχείο του έλληνα φορολογούμενου και δεν θα μεταβιβάζονται στη μαύρη αγορά.

- Δεν θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια θα μπορούν να βγαίνουν άδειες για ταξί παντού. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης στο υπ. Υποδομών.

- Ανοίγει η αγορά των προμισθωμένων οχημάτων τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα.

- Ο κ. Ραγκούσης δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση-έκπληξη ως προς το ύψος του κομίστρου.

- Τα νέα ταξί που θα κυκλοφορήσουν θα είναι αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα διαθέτουν... wi-fi και τηλεόραση στα πίσω καθίσματα. Οι νέοι οδηγοί θα περνούν υποχρεωτικά από δίμηνα σεμινάρια.

Ο Βενιζέλος για τις αλλαγές

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την "ταμπακέρα". Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μιλήσει για τις "εδώ και τώρα" κινήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον στόχο εξασφάλισης εσόδων 1,7 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Θα ανοίξει τα χαρτιά του και για το Ενιαίο Μισθολόγιο, που θα ισχύσει χωρίς εξαιρέσεις παντού στο Δημόσιο (και στις δημοτικές επιχειρήσεις, όπου αναμένεται νέο κύμα "λουκέτων"), αλλά και για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Ο Λοβέρδος για το ΕΣΥ

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ είναι επίσης «επίφοβο» καθώς ήδη ο κ. Λοβέρδος έχει συναντήσει τις αντιρρήσεις της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Δεν αποκλείεται δε να εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ