Λίστα που θα ελαφρύνει την τσέπη συγκεκριμένων ιδιοκτητών ακινήτων, έχει στα χέρια της η Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και έχει να κάνει για τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν από το 2003 και εντεύθεν.
Όπως αναφέρει το NewMoney.gr, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, έπειτα από εξαντλητικές διασταυρώσεις, ενώ φαίνεται πως πλήρωσαν φόρο μεταβίβασης για τα συγκεκριμένα ακίνητα, εντούτοις... λησμόνησαν να συμπληρώσουν στη δήλωσή τους τη δαπάνη αγοράς.
Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να αποφύγουν να φορολογηθούν ή να ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του NewMoney.gr, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων έχει δώσει σήμα στις εφορίες να κάνουν άμεσο έλεγχο στις υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματά τους.
Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πλήρωσαν από το 2003 και ως το 2012 φόρο μεταβίβασης από 10.000 ευρώ και άνω. Δεδομένου ότι μέχρι τότε ο φόρος ανερχόταν στο 10% της αξίας του ακινήτου, η αγορά θα πρέπει να αφορούσε ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.
Η εκτίμηση των υπηρεσιών είναι ότι περίπου 25.000 αγοραστές της περιόδου 2003-2012 παρέλειψαν να δηλώσουν τη δαπάνη της αγοράς που έκαναν στη δήλωση Ε1 του αντίστοιχου έτους.Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να απέφυγαν να δηλώσουν τη δαπάνη αγοράς για να γλιτώσουν και τον επιπλέον φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια, αλλά και για να αποφύγουν ελέγχους «πόθεν έσχες» στα εισοδήματα περασμένων ετών.
Το μέτρο αποκτάει την έννοια της αναδρομικότητας καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ελέγξει τους ιδιοκτήτες για όσα ακίνητα αγόρασαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούσαν με βάση τα παλαιότερα εισοδήματά τους να προβούν στην επίμαχη αγορά.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόρασε ακίνητο 300.000 ευρώ το 2006 ενώ είχε εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα κληθεί να φορολογηθεί για το τεκμήριο αγοράς της χρονιάς εκείνης, ή να δικαιολογήσει μέρος της δαπάνης με τα δάνεια που πήρε ή με αποταμίευση από τα εισοδήματα που εμφάνιζε τα προηγούμενα έτη.
Οι υποθέσεις αυτές θα είχαν κανονικά παραγραφεί εδώ και χρόνια, αλλά πάγωσαν ύστερα από εντολή του υπουργείου στα τέλη του 2012, με την οποία δινόταν για πρώτη φορά η οδηγία στις εφορίες να διασταυρώσουν ποιοι ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει υψηλό φόρο μεταβίβασης χωρίς να δηλώσουν αντίστοιχη δαπάνη αγοράς ακινήτου στο Ε1.
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, από πέρυσι ήδη πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κληθεί με έγγραφη ειδοποίηση να δώσουν εξηγήσεις στην αρμόδια ΔΟΥ. Στην πράξη, όμως, αν και είχαν εκδοθεί κατά χιλιάδες τέτοιες εντολές ελέγχου με σκοπό να ανακοπεί η παραγραφή, τελικώς οι έλεγχοι δεν προχώρησαν.