Την περίοδο που η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και η παγκόσμια οικονομία τρανταζόταν από την κρίση λόγω των ευρωπαϊκών σεισμών, οι ΗΠΑ, όταν ήθελαν να μάθουν τα πάντα και να χαράξουν κοινή πολιτική με την ΕΕ, απευθύνονταν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy F. Geithner, σύμφωνα με το Bloomberg, έπλεξε το εγκώμιο του Σόιμπλε σημειώνοντας πως ουσιαστικά ήταν εκείνος που διαμόρφωνε τη βασική οικονομική (και όχι μόνο) πολιτική της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Geithner επισήμανε στην ομιλία του: «Με τον κ. Σόιμπλε συνεργαζόμασταν μια χαρά. Όχι ότι ήταν πάντα εύκολο, ή ότι συμφωνούσαμε στα πάντα, αλλά εξαιτίας του τρόπου που αντιδρούσε όταν δεν συμφωνούσαμε».
Για να δείξει τη σημασία που προσέδιδαν οι ΗΠΑ στις απόψεις του Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την κλασική ατάκα του Χένρι Κίσινγκερ όταν αναφερόταν στην Ευρώπη των δικών του εποχών («και τώρα σε ποιον θα απευθυνθούμε;»). Λέει ο Geithner: «Εμείς απευθυνόμασταν στον Σόιμπλε.
Ο Αμερικανός πολιτικός θυμάται μια καθοριστική συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στις 30 Ιουλίου 2012, στο νησί Sylt της Βόρειας Θάλασσας. Τότε ήταν που ο Μάριο Ντράγκι είχε πει δημοσίως πως θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ. Αίφνης, τα χρηματιστήρια πήραν τα πάνω τους και μια σπίθα αισιοδοξίας ανέτειλε στον ουρανό της Ευρώπης (κυρίως).
Για να καταλήξει ο Geithner: «Ο Βόλφγκανγκ ήταν πάντα ήρεμος. Μου ανέλυε τις επιλογές που βρίσκονταν μπροστά μας και δεν μπορώ να πω πως ήταν ελκυστικές. Όμως λίγο καιρό μετά εκείνος, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης έκαναν τα αποφασιστικά βήματα για να επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα της κρίσης».