Σε δύο περιπτώσεις φοβήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Οταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε στις Κάννες δημοψήφισμα και στις διπλές εκλογές του 2012. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο.«Ηταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές» είπε και διευκρίνισε πως «απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα δεν κινδύνευσε, όμως απαντώντας προσωπικά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα» είπε με ειλικρίνεια. Μάλιστα σχολίασε με νόημα πως στη σύνοδο Κορυφής των Κακκών «ήταν μια απαίσια κατάσταση».Ο Χ. Ρομπάι παραδέχθηκε επίσης ότι εξεπλάγη από το μέγεθος και το εύρος της κρίσης, δείχνοντας ότι η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη ουσιαστικά. Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η πραγματική κρίση της ευρωζώνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Ο Χ. Ρομπάι απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και ζητήσει νέα διαπραγμάτευση από τους δανειστές καταφεύγοντας στο κλισέ ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις.
Ωστόσο έσπευσε να πάρει θέση εμμέσως: «Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση» τόνισε με νόημα.
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Σιούφας, Σταύρος Δήμας, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Κουμουτσάκος και Φίλλιπος ΣαχινίδηςΦωτογραφίες: Eurokinissi