“Πόλεμος” έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, με τις δύο πλευρές να ακονίζουν τα νομικά τους όπλα, υπέρ και κατά της απόφασης του υπουργείου.
Στη μάχη των επιχειρημάτων μπήκε από την πλευρά των εμπόρων απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι η με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.
Τονίστηκε όμως ακόμη πως ο μικρο-καταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού, και πως το το 85% των εμπόρων διαφωνεί με το άνοιγμα.
Παράλληλα, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με την λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρξαν ούτε κέρδη ούτε όμως και αυξημένη κίνηση στα καταστήματα.
Η αντίθετη πλευρά, υποστήριξε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ενώ απάντησε στο επιχείρημα της πλευράς των εμπόρων για την ψυχική ανάπαυση της Κυριακής που έχει θεσμπιστεί με νόμο στη Γερμανία, λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.
Σε αυτό το σημείο, έκανε εντύπωση η παρέμβαση του προέδρου της Ολομέλειας, κ. Σωτήρη Ρίζου, ο οποίος είπε ότι το δικαστήριο θα σταθμίσει την προστασία της Κυριακής και σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, τονίζοντας όμως με νόημα ότι “ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία”.
Ο κ. Ρίζος “μάλωσε” στη συνέχεια τη διοίκηση επισημαίνοντας ότι βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει συλλέξει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες για να τον υποστηρίξει.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός απάντησε όμως και στην δικηγόρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να περπατήσουν τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι.
Τότε ο κ. Ρίζος παρατήρησε: “Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει; Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα». Οι συνήγοροι του Δημοσίου επέμειναν πάντως ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας καθώς πολύ κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.