O υποψήφιος για Οσκαρ Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβάγκιτσεφ κατακεραυνώνει τον Πούτιν, τη Μόσχα και την Εκκλησία - iefimerida.gr

O υποψήφιος για Οσκαρ Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβάγκιτσεφ κατακεραυνώνει τον Πούτιν, τη Μόσχα και την Εκκλησία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ρωσικό κέντρο κινηματογράφου επέλεξε την ταινία «Λεβιάθαν» του σκηνοθέτη Αντρέι Ζβάγκιτσεφ για να εκπροσωπήσει τη χώρα στις υποψηφιότητες για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μια απόφαση-έκπληξη, καθώς η ταινία σκιαγραφεί ένα σκοτεινό πορτρέτο της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός αγρότη που φυλάει μια μεγάλη δασική έκταση κοντά στην θάλασσα και εκδιώχνεται από έναν τοπικό άρχοντα που θέλει να χτίσει ένα θέρετρο πολυτελείας. Ο Αντρέι Ζβάγκιτσεφ χρησιμοποιεί αυτήν την ιστορία για να θίξει τα κακώς κείμενα της σύγχρονης Ρωσίας. Ο σκηνοθέτης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε πει: «Είναι σαν να ζείς σε ναρκοπέδιο. Δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για τίποτα αν δεν είσαι συνδεδεμένος με τις αξίες του συστήματος. Οι έννοιες του νόμου και των ίσων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα» .

Αφού δηλώνει ότι θεωρεί τελείως αχρείαστο το να ψηφίσεις γιατί τα αποτελέσματα είναι δεδομένα, επιτίθεται -χωρίς να τον κατονομάζει- στον Πρόεδρο Πούτιν λέγοντας: «Ζούμε σε ένα φεουδαρχικό καθεστώς, όπου όλη η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός ατόμου και οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε κατάσταση υποταγής». Τα πυρά του στρέφονται και κατά της ρωσικής Εκκλησίας, την οποία κατηγορεί για επίδειξη πλούτου και ηθικολογία χωρίς να κάνει τίποτα για να απαλύνει τη δυστυχία των φτωχών.

Παρά το ότι η ταινία παρουσιάζει μια εικόνα της Ρωσίας που δεν θέλει να δείχνει το επίσημο καθεστώς, χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κέντρο κινηματογράφου, αλλά μάλλον θα είναι η τελευταία χρηματοδότηση για τον Αντρέι Ζβάγκιτσεφ. Οι κινηματογραφικές αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να βοηθούν από δω και πέρα μόνο τις ταινίες που υμνούν το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ