Οι 10 τρόποι για να ισορροπήσετε τη δουλειά με την προσωπική σας ζωή -Τα «όχι» που πρέπει να λέτε στους προϊσταμένους [λίστα] - iefimerida.gr

Οι 10 τρόποι για να ισορροπήσετε τη δουλειά με την προσωπική σας ζωή -Τα «όχι» που πρέπει να λέτε στους προϊσταμένους [λίστα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ψυχολόγος Μέλανι Άλεν παρέχει τις συμβουλές της στους αναγνώστες του Guardian για να τους βοηθήσει να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία τους και στην προσωπική τους ζωή. Δέκα συμβουλές που, αν δεν σας βοηθήσουν άμεσα, θα σας κάνουν να σκεφτείτε τις δικές σας λύσεις.

1. Μην απαντάτε στα ηλεκτρονικά μηνύματα του αφεντικού σας

Δεν μπορεί να υπάρξει ένας νόμος που να εμποδίζει το αφεντικό σας να σας στέλνει μέιλ μετά τις ώρες εργασίας αλλά μπορείτε από μόνοι να σταματήσετε να απαντάτε. Ίσως έτσι να τους κάνετε να σκεφτούν ότι το αδιάκοπο τσεκάρισμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης προσθέτει ένα άσκοπο άγχος και δεν είναι παραγωγικό.

2. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του «όχι»

Αν είστε από τα άτομα που λένε συνέχεια ναι ακόμα και στις πιο παράλογες απαιτήσεις των προϊσταμένων σας είναι λογικό κάποια στιγμή να νιώσετε υπερφορτωμένος και να νομίζετε ότι δεν θα τα βγάλετε πέρα. Την επόμενη φορά που θα ζητήσουν κάτι σκεφτείτε το λίγο πριν πείτε το ναι και αν θέλετε να πείτε ναι, συμφωνήστε. Αν θέλετε να πείτε όχι, πέστε το απλά χωρίς επιθετικότητα και επεξηγήσεις. Εμπνευστείτε από τον χαρακτήρα του Ερίκ Καντονά στην ταινία Αναζητώντας τον Ερικ που μαθαίνει στον προστατευόμενο του πως να λέει όχι.

3. Δουλέψτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά

Υπάρχει μια άποψη ότι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και να κοιμόμαστε λιγότερο. Κάτι το όποιο είναι αντιπαραγωγικό και αγχογόνο. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τις ώρες ξεκούρασης και η έλλειψη ύπνου επιδρά στην λειτουργία του εγκεφάλου κάνοντας μας λιγότερο παραγωγικούς . Αντί να δουλεύετε μέχρι αργά, υιοθετείστε μια αυστηρή σειρά προτεραιότητας στα εργασιακές υποχρεώσεις καταμερίζοντας τον χρόνο σας σωστά.

4. Αφήστε τη δουλειά στη δουλειά

Φανταστείτε ότι είναι Παρασκευή απόγευμα και είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε το γραφείο σας για ένα ποτό με τους φίλους ή για να συναντήσετε τον/την σύντροφο σας. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να αφήσετε το άγχος της δουλειάς στο γραφείο. Κάντε μια λίστα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που εκκρεμούν, γράψτε τις σε ένα τετράδιο και μετά κλείστε το. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή αφήνοντας το γραφείο σας και συνειδητοποιήστε ότι αυτό είναι το τέλος της εργασίας. Αν οδηγείτε, κρατήστε το τιμόνι μερικά λεπτά πριν ξεκινήσετε την μηχανή.

5. Ξεχάστε την τελειότητα

Κανείς δεν είναι τέλειος όπως λέει και ο συμπαθής μύωπας εκατομμυριούχος στο τέλος του Μερικοί το προτιμούν καυτό. Υπάρχουν πολλοί από εμάς που φεύγουν από την δουλειά με την εντύπωση ότι δεν έκαναν αρκετά καλά την δουλειά τους. Χρειάζεται να πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό που κάνατε είναι αρκετό και δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Αλλιώς θα προκαλέσετε άγχος στον εαυτό σας που θα το μεταφέρετε και στο σπίτι σας και θα νομίζετε ότι δεν κάνετε τίποτα καλά.

6. Μην το παίζετε θύμα

Υπάρχει πάντα κάποιος στο γραφείο που παραπονιέται ότι κάνει τα πάντα. Αυτά τα άτομα, συνήθως, νιώθουν μεγάλη ευχαρίστηση με το να το κάνουν αυτό. Τους δίνει την εντύπωση ότι είναι ισχυροί και απασχολημένοι. Το μόνο που ουσιαστικά θέλουν είναι να τραβήξουν την προσοχή μας. Ποτέ μην προσπαθήσετε να μοιάσετε σε ένα από αυτά τα άτομα και, αν έχετε χρόνο και διάθεση, κάντε τους να καταλάβουν πόσο κουραστική είναι η συμπεριφορά τους.

7. Αφήστε την αδρεναλίνη σας ήσυχη

Αν είστε συνεχώς σε εγρήγορση είτε στην δουλειά είτε στην προσωπική σας ζωή θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι δεν πάει καλά. Βάλτε φρένο και προσπαθήστε να ηρεμήσετε γιατί αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικογένεια σας και το φιλικό σας περιβάλλον. Δεν θα χαρούν να σας δουν εξαντλημένο και στα πρόθυρα κατάρρευσης.

8. Σκεφτείτε κάποιες στιγμές χαλάρωσης

Κάποιοι από εμάς μοιάζουν παντρεμένοι με την δουλειά τους και ιδιαίτερα αν είναι αυτοαπασχολούμενοι. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε υπάρχουν περίοδοι που θα μείνετε χωρίς δουλειά. Αντί να πέσετε στην κατάθλιψη, βρείτε μια καινούργια ασχολία και δεν σας προτείνουμε να ξεκινήσετε συλλογή γραμματόσημων. Αθληθείτε, διαβάστε βιβλία ή ενημερωθείτε για τις καινούργιες εξελίξεις σχετικά με το αντικείμενο εργασίας σας.

9. Κάντε τους να περιμένουν

Ξεκαθαρίστε στους συναδέλφους που επιμένουν να σας στέλνουν μηνύματα σχετικά με την δουλειά , ακόμα και εκτός ωρών γραφείου, ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα. Πρέπει να δείξετε στους συναδέλφους ότι δεν είστε διαθέσιμος όλη την ώρα και ότι υπάρχει και η προσωπική ή οικογενειακή ζωή εκτός γραφείου. Βέβαια αυτό είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις γιατί ο καθένας από εμάς είναι ευσυνείδητος.

10. Θέστε τους δικούς σας κανόνες

Θα χρειαστεί να επινοήσετε τους δικούς σας κανόνες για να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά σας και την προσωπική σας ζωή. Θα χρειαστείτε και την συμβολή των οικείων σας αλλά να προσπαθείτε να αγνοείται τα πρέπει που προέρχονται είτε από εσάς είτε από σκέψεις των άλλων που έχετε εσωτερικεύσει.

Αυτές τις συμβουλές έχει να μας δώσει η Μέλανι Άλεν. Εξαρτάται από τον καθένα από εμάς αν θα τις ακολουθήσουμε ή αν θα βρούμε τον δικό μας τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δουλειά εργαζόμενοι εργασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ