Ο γιατρός Κεντ Μπράντλι, ο οποίος είχε μεταβεί από την άνοιξη του 2013 στη Λιβερία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ιατρών Fort Worth, νοσηλευόταν από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και τις 20 Αυγούστου σε καραντίνα στο νοσοκομείο της Ατλάντα, καθώς είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα.
Ο ίδιος, πατέρας δύο παιδιών, είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την τύχη του, καθώς οι ιατροί είχαν χαρακτηρίσει την κατάσταση της υγείας του όχι απλώς κρίσιμη, αλλά ως πορεία πρόσω ολοταχώς για τον τάφο. Τελικά, στις 21 Αυγούστου εκδόθηκε από το νοσοκομείο ιατρικό ανακοινωθέν με το οποίο γνωστοποιήθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται συνεχώς και πως εντός της ημέρας θα λάβει εξιτήριο.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ παρομοιάζουν τη ζωή του ακτιβιστή ιατρού με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ, καθώς στον δρ Μπράντλι, ενόσω βρισκόταν στο σταυροδρόμι μεταξύ ζωής και θανάτου, χορηγήθηκε ένα φάρμακο που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και το οποίο δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν σε ανθρώπους. Από τότε έδειξε τεράστια σημάδια βελτίωσης και ο οργανισμός του αντιδρούσε καθημερινά θετικά στη δράση του φαρμάκου. Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί ιατροί θεωρούν πως, εκτός από το εν λόγω φάρμακο, τον Μπράντλι βοήθησε και το γεγονός πως πριν φύγει από τη Λιβερία είχε υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος από έναν πρώην ασθενή του, έναν 14χρονο επιζώντα του Έμπολα.
από το ΝτάλαςΑπό τότε ο ακτιβιστής ιατρός έχει γίνει... ανάρπαστος, όχι μόνο για το γεγονός πως είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θεραπεύτηκε από τον θανατηφόρο ιό, αλλά και για το αίμα του. Ηδη ο Μπράντλι έχει δώσει αίμα σε τρεις ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα, τον συνάδελφό του ιατρό Ρικ Σάκρα, τον ανεξάρτητο εικονολήπτη Ασόκα Μούκπο και την Αμερικανίδα νοσοκόμα Νίνα Φαμ . Η πρώτη μετάγγιση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 8 Οκτωβρίου.
Για την ακρίβεια, στους ασθενείς χορηγείται πλάσμα, το συστατικό του αίματος που περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό, κοινώς αντισώματα. Με δεδομένη περίπτωση εκείνη της μετάγγισης στην οποία είχε αρχικά υποβληθεί ο Μπράντλι, η επιστημονική κοινότητα διαπίστωσε πως το πλάσμα περιέχει συγκεκριμένα αντισώματα κατά του Έμπολα, κι αυτό γιατί όταν κάποιος δωρίζει πλάσμα, το αίμα του σύρεται σε μια μηχανή που διαχωρίζει το πλάσμα και επιστρέφει στον δότη τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
«Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, ότι η χορήγηση πλάσματος θα μπορούσε να βοηθήσει, ιδίως αν γίνει σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε στο αμερικανικό ABC ο δρ Γουίλιαμ Σέιφνερ, επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι γιατροί βασίζονται στον εξής συλλογισμό: Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα για να στοχεύσουν κατά του συγκεκριμένου ιού. Τον σκοτώνουν και φροντίζουν να τον κρατούν μακριά για να μην ξαναεμφανιστεί. Μόλις ένα άτομο αποκτήσει αυτά αντισώματα, μένουν στο αίμα του για ολόκληρη τη ζωή του. Αν τα αντισώματα κατά του Έμπολα που βρέθηκαν στο αίμα ενός επιζήσαντα του ιού μπορούν να μεταφερθούν στο σώμα ενός πάσχοντα που παλεύει κατά του ιού, θεωρητικά τα αντισώματα αυτά θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στη μάχη του. «Αυτό που κάνουν αυτά τα αντίδοτα είναι να συνδεθούν με τον ιό. Τον βρίσκουν, συνδέονται μαζί του και τον αποτρέπουν από το να πολλαπλασιαστεί περαιτέρω» επισημαίνει ο Σέιφνερ.
Οι Νίνα Φαμ, Ρικ Σάκρα και Ασόκα Μούκπο υπεβλήθησαν σε μετάγγιση πλάσματος του Μπράντλι
Από την πλευρά του ο Μπράνλτι δηλώνει πως θα συνεχίσει να δίνει αίμα για όσους ασθενείς το χρειαστούν. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ένας άνθρωπος μπορεί να δωρίσει πλάσμα μέχρι και 13 φορές μέσα σε έναν χρόνο ή αλλιώς κάθε 28 ημέρες, αντίθετα με τις συνήθεις δωρεές αίματος, που θα πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη από δύο έως τέσσερις μήνες. Και αν και οι δύο πρώτες δωρεές πλάσματος του Μπράντλι έγιναν με διαφορά περίπου ενός μήνα, η τρίτη με τη δεύτερη απείχαν μόλις μία εβδομάδα η μία από την άλλη. Μάλιστα, το ABC αναφέρει ότι ο Μπράντλι είναι πιθανό όχι απλώς να υπερέβη το επιτρεπόμενο χρονικό όριο, αλλά και την επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορεί να δωρίσει. Υπάρχουν πληροφορίες πως στη Φαμ έγινε μετάγγιση μεγαλύτερης ποσότητας από εκείνης που προβλέπουν οι ιατρικοί κανόνες.