Η γκάφα του Μοσκοβισί προκαλεί πονοκέφαλο στη γαλλική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Η γκάφα του Μοσκοβισί προκαλεί πονοκέφαλο στη γαλλική κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιερ Μοσκοβισί, Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και νυν επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μοσκοβισί πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στην Κομισιόν, ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπρεπε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, καθώς αυτό είναι ασύμβατο με την ιδιότητά του ως επιτρόπου της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στη γαλλική Βουλή μέσω ταχυδρομείου, γεγονός που καθυστέρησε την παραίτησή του, με συνέπεια την προκήρυξη εκλογών στην εκλογική του περιφέρεια, στην πόλη Ντουμπς. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει την προκήρυξη των εκλογών αναθέτοντας στον Μοσκοβισί μια διπλωματική αποστολή για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση ο βουλευτής θα παραχωρούσε τη θέση του στον δεύτερο της λίστας, αλλά η κυβέρνηση υπολόγισε λάθος τη διάρκεια της αποστολής, η οποία έληξε τρεις μέρες μετά την ονομασία του ως επιτρόπου και μόλις μία μέρα μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Η γαλλική Βουλή αναγκάζεται λοιπόν να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια του Μοσκοβισί, σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση. Η πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου Ολάντ, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των δύο άλλων κομμάτων που αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία, των Οικολόγων και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθιστούν τη θέση της κυβέρνησης δύσκολη. Σε περίπτωση ήττας του σοσιαλιστή υποψήφιου, η κυβέρνηση θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στη Βουλή, γεγονός που θα την αναγκάσει σε λεπτούς χειρισμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την κοινωνική πολιτική.

Αυτός ο λάθος χειρισμός μπορεί να επιφέρει το τέλος της κυβέρνησης Βαλς; Η απάντηση θα δοθεί από το εκλογικό σώμα της περιφέρειας της Ντουμπς σε τρεις μηνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία Πιερ Μοσκοβισί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ