Επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος κυκλοφορούν στην αγορά - iefimerida.gr

Επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος κυκλοφορούν στην αγορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα χάπια αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την υγεία όσων τα χρησιμοποιούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνα τα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα πολύπλοκο τόσο ως προς την αντιμετώπισή του όσο και ως προς τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι, ενώ υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα υπερβαίνουν σήμερα το φυσιολογικό επιθυμητό βάρος κατά 15 κιλά (μέσος όρος).

Έτσι στον αγώνα της απώλειας βάρους πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στα διάφορα σκευάσματα, τα οποία πολλές φορές τα προμηθεύονται από μη νόμιμες πηγές.

Πολλά σκευάσματα ή χάπια αδυνατίσματος κυκλοφορούν στο εμπόριο, σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο, Μαριάννα Βλάχου, η οποία διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που δεν έχουν λάβει σαφή και ρητή έγκριση κυκλοφορίας από αναγνωρισμένους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και τροφίμων, όπως επίσης και όσα κυκλοφορούν στο internet ή σε τηλεπωλήσεις. Επομένως, επισημαίνει ότι η ό,ποια συζήτηση θα πρέπει να γίνεται μόνο για όσα σκευάσματα πωλούνται από τα φαρμακεία. Τέτοια, λέει, είναι χάπια, υποκατάστατα γευμάτων, τσίχλες που μειώνουν την όρεξη και συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, Μανώλη Δημητρούλη τα χάπια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και αν ο ασθενής δεν γνωρίζει αν έχει κάποια πάθηση ή αλλεργία, μπορούν να τον οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Όπως για παράδειγμα τα χάπια που περιέχουν εφεδρίνη, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και επιβάλλεται να δοθούν με ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει όλα τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας να θεωρούνται ίδια, καθώς όπως λέει, υπάρχουν σκευάσματα φυτικά που υποκαθιστούν γεύματα και χορηγούνται άφοβα, αλλά πάντα με παρακολούθηση του ασθενούς. «Είναι πολύ επικίνδυνη η χορήγηση σκευασμάτων και επιβάλλεται να γίνεται βάση ιατρικού και διατροφικού ιστορικού», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο, Θέμη Καμηλάρη, τα χάπια αδυνατίσματος αποσκοπούν στη μείωση, καταστολή της όρεξης, την απόρριψη μέρους των λιπαρών μέσω των κοπράνων ή την υποκατάσταση γευμάτων, πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. «Σε μεγάλα προβλήματα παχυσαρκίας δίνονται ιατρικά σκευάσματα βοήθειας απώλειας βάρους, αλλά πάντα βάση των αιματολογικών εξετάσεων του κάθε ασθενούς», τονίζει.

Τα σκευάσματα απόρριψης λίπους χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή σε σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας, που συνδυάζονται, συνήθως, με κάποιο κλινικό πρόβλημα. Η δραστική ουσία (ορλιστάτη) δεσμεύει τη λιπάση, ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη δέσμευση του λίπους. Αυτό σημαίνει ότι μέρος των λιπαρών που έχει φάει ο ασθενής απορρίπτονται μέσω των κοπράνων.

Η κ. Βλάχου υποστηρίζει πως η λεκιθίνη, γνωστή στη βοήθεια απώλειας βάρους, είναι λιποτροπική ουσία και θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης, βοηθά στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης και αντενδείκνυται σε άτομα με πολύ χαμηλή χοληστερόλη. Πολλά σκευάσματα έχουν σαν βάση τη λεκιθίνη. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα με την ταυτόχρονη παρακολούθηση γιατρού ή διαιτολόγου.

Τα υποκατάστατα γευμάτων είναι έτοιμα γεύματα σε σκόνη που αναμειγνύονται με νερό. Έχουν μια πολύπλοκη σύνθεση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε σωστές αναλογίες. Η λογική στη χρήση τους είναι η πλήρης υποκατάσταση, συνήθως, δύο γευμάτων, με συγκεκριμένες θερμίδες, μειώνοντας αρκετά με τον τρόπο αυτό την προσλαμβανόμενη ενέργεια. Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε όσους τσιμπολογούν και η παχυσαρκία τους οφείλεται σε αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε αρκετά παχύσαρκα άτομα, που τρώνε μεγάλα γεύματα.

Η κ. Βλάχου υποστηρίζει πως οι άνθρωποι παχαίνουν για συγκεκριμένους λόγους, προσωπικούς κι εξατομικευμένους, σε βάθος χρόνου κι όχι σε μία στιγμή, επισημαίνοντας ότι η προσωρινή λήψη σκευασμάτων πιθανώς να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο διευκρινίζει ότι όταν ο ασθενής επανέλθει στις παλιές του συνήθειες το πιο πιθανό είναι να ξαναπάρει το χαμένο βάρος, καθώς δεν μπορεί να τρέφεται συνέχεια με υποκατάστατα.

«Κατά τη γνώμη μου τα σκευάσματα αυτά κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και απλά το μεταθέτουν. Πάντα με την προϋπόθεση ότι όταν τα χρησιμοποιούμε δεν έχουν παρενέργειες για τον οργανισμό», επισημαίνει.

Εξαίρεση μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ατόμων με παχυσαρκία και τέτοιο κλινικό υπόβαθρο που απαιτεί άμεση απώλεια βάρους, πάντα, όμως, με στενή παρακολούθηση ειδικού και με πλήρης συναίσθηση των πιθανών παρενεργειών.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, Ντέμη Μαυράκη, η προσπάθεια για μείωση του βάρους, για οποιαδήποτε λόγο κι αν γίνεται αυτή, χρειάζεται ως προϋπόθεση τη συνειδητή και σταθερή απόφαση από το ίδιο το άτομο, για συνεχή και επίπονο αγώνα, καθώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Επειδή στην προσπάθεια αυτή πρέπει να υπάρχει ως γνώμονας η υγεία, η συμβουλή και η βοήθεια από έναν ειδικό είναι απαραίτητη για τον τρόπο επίτευξης του στόχου.΄

(AΠΕ-ΜΠΕ-Σοφία Μπερετάνου)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ