Εκατοντάδες αρχαιότητες ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκατοντάδες αρχαιότητες ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

543 υπέροχες αρχαιότητες από μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων ανά τη χώρα ταξιδεύουν με προορισμό τον Καναδά και τις ΗΠΑ για την έκθεση «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνoνα στον Μέγα Αλεξανδρο», που θα φιλοξενηθεί σε τέσσερα μουσεία, αρχής γενομένης από το Point a Galliere στο Μόντρεαλ στις 12 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αρχαιοτήτων που έχει φύγει ποτέ από τη χώρα μας.


Η έκθεση, που φέρει στον τίτλο της δύο εμβληματικά, παγκόσμιας απήχησης ονόματα, εντάσσεται στους στόχους της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας μας με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα θα επιστρέψουν στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2016. Μεταξύ άλλων, το κοινό του Καναδά και των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να δει το χρυσό στεφάνι μυρτιάς της Μήδας -της γυναίκας του Φιλίππου Β'- την περίφημη μαρμάρινη κεφαλή του Αλέξανδρου, την προτομή του Λεωνίδα κ.ά.


Μετά το Μόντρεαλ η έκθεση θα μεταφερθεί, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2015, στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα, ενώ θα ακολουθήσει το Field Museum του Σικάγο, από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, και τέλος το National Geographic στην Ουάσιγκτον, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2016.


Oι Ελληνες ως μορφές που αποκαλύπτονται μέσα από τις ανασκαφές αποτελούν το βασικό θέμα της έκθεσης που καλύπτει τη χρονική περίοδο από την Εποχή του Λίθου ως την Ελληνιστική Περίοδο (6.000 π.Χ. έως 2ο αιώνα π.Χ.). Χωρίζεται μάλιστα σε δέκα θεματικές ενότητες. Εκκινεί από τον άνθρωπο στο προϊστορικό Αιγαίο, όπου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, χρυσός περίαπτος από την Αραβησσό, χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και πινακίδες γραμμικής Α. Στους «Μυκηναίους» παρουσιάζονται εντυπωσιακά κοσμήματα, σκεύη και οπλισμός που βρέθηκαν σε τάφους. Μορφές ηρώων από την αττική αγγειογραφία καλύπτει την ενότητα για τον Ομηρο, ενώ η ενότητα «Αριστοκράτες» παρουσιάζει οπλισμό αντρικών ταφών από το νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας, και η ενότητα «Αθλητές» την επιτύμβια στήλη του δισκοβόλου μεταξύ άλλων.


Κούρος από το Ιερό του Πτώου Βοιωτίας και Κόρη από το Μουσείο Ακροπόλεως παρουσιάζονται στο «Κούροι και Κόρες» ενώ η φημισμένη προτομή του Λεωνίδα στην ενότητα για τον θρυλικό βασιλιά της Σπάρτης.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η ενότητα «Αθηναίοι και Δημοκρατία» με πραγματικά αριστουργήματα:ο αυτοστεφανούμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τμήμα ενεπίγραφου επικράνου από την Ακρόπολη, μαρμάρινο κεφάλι αθλητή, πορτρέτα των Σοφοκλή, Πλάτωνα. Στις ενότητες για τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο περιλαμβάνονται το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, ο Αλέξανδρος της Πέλλας, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας, όπλα του Φιλίππου, ασημένια σκεύη συμποσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ