Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση, η οποία βλέπει να ξεμένει από προεκλογικά επιχειρήματα, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές τον Μάρτιο, εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό καθεστώς τρομακτικής πίεσης καθώς αύριο το απόγευμα θα γίνει μια καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εξεταστούν οι επιλογές που έχει η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και σταματά το πρόγραμμα σταθεροποίησης.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές ούτε ευχάριστες – τουλάχιστον στο βαθμό που τις προανήγγειλε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα προληπτικής υποστήριξης θα υφίσταται, παρά τους αρχικούς πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι μεθοδεύεται η έξοδος στις αγορές χωρίς μνημόνια. Το ΔΝΤ, η Ε.Ε. αλλά και οι αγορές έστειλαν το ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της επόμενης ημέρας, μάλλον... χάλασε την ιδανική εικόνα που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για έξοδο από το Μνημόνιο.
Οπως αποκάλυψε, στο πρακτορείο Reuters, θα έχουμε μια «περιορισμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκη Ενωση και το ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές». Κάτι που ασφαλώς δεν ακούγεται και ιδιαίτερα ελκυστικό, προεκλογικά, στους ψηφοφόρους.
Επιπλέον, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να επαναβεβαίωσαν ότι δεν ανοίγουν ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις, όμως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στις ελληνικές θέσεις, άρα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως».
Και ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει ότι το τελευταίο review του ελληνικού προγράμματος θα είναι και το πλέον δύσκολο.
Στην κυβέρνηση έπεσε επίσης ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι η Κομισιόν «παγώνει» την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar, την οποία είχε πολυδιαφημίσει ενώ ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είχαν στηρίξει πολλά.
Μια ακόμη ιδιωτικοποίηση που δεν θα περπατήσει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βγάλει το τελικό πόρισμα της έρευνας για αν η πώληση παραβαίνει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Σημειωτέον ότι η Τρόικα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες επιτυχίες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε σε νέα αναθεωρημένη επί τα χείρω, πρόβλεψή της ότι έκανε λάθος και πως η ύφεση είναι βαθύτερη το 2013, κατά 3,9% και όχι κατά 3,3% όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί.
Σε ένα τέτοιο κλίμα λειτούργησε αρνητικά επικοινωνιακά, η οπισθοχώρηση που έκανε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος αποχωρώντας από το υπ. Ανάπτυξης είχε προτείνει γενναίο «κούρεμα» στα χρέη επιχειρηματιών για τα «κόκκινα» δάνεια.
Στην κυβέρνηση γεννήθηκε η ελπίδα ότι η πρόταση αυτή θα ανέστρεφε κάπως το κλίμα στην αγορά, ωστόσο πριν αλέκτωρ φωνήσαι, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν έχει ιδέα για την πρόταση και ο υπουργός Αμυνας πλέον Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι ήταν απλώς προσωπική του άποψη.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει όμως μόνο την οικονομία. Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου έχουν προκαλέσει ρίγη ανησυχίας στην Αθήνα την ώρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Λευκωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και να μεταβούν από κοινού στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
Την ίδια στιγμή, οι καταλήψεις στα σχολεία σε όλη τη χώρα – ενόψει και της επετείου θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου - αρχίζουν να αποτελούν μεγάλο αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης.
Με όλα τα μέτωπα ανοικτά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να είναι με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεδομένης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα συναινέσει σε δεσμευτικές συμφωνίες για τη χώρα, ούτε σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκτός εάν προκηρυχθούν προηγουμένως εκλογές, ο χρόνος μοιάζει να πιέζει αμείλικτα.