H ομορφιά μπορεί να μην είναι το παν αλλά σίγουρα ανοίγει πόρτες. Και αυτό λόγω της πρώτης εντύπωσης που δίνει κανείς στους άλλους και φυσικά δημιουργείται μέσω της εξωτερικής εμφάνισης. Το φαινόμενο έχει εξηγηθεί και επιστημονικά, ονομάζεται «φαινόμενο του φωτοστεφάνου» ή αλλιώς halo effect και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών.
Το φαινόμενο του φωτοστεφάνου εξηγεί γιατί όταν συμπαθήσουμε κάποιον με την πρώτη ματιά, πιστεύουμε ότι αφού είναι καλός στο Α- π.χ είναι όμορφος- θα είναι καλός επίσης και στο Β, το Γ και το Δ -π.χ. θα είναι καλός στη δουλειά του.
Το φαινόμενο παρατήρησε και ονόμασε το 1920 ο Έντγουαρντ Θόρνταϊκ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες εάν πάρουμε κάποιον «με καλό μάτι» από την πρώτη στιγμή, δύσκολα θα τον δούμε διαφορετικά στη συνέχεια. Οσο πιο όμορφος δείχνει κάποιος, τόσο καλύτερος πιστεύουμε ότι θα είναι.
Παράλληλα, μελέτες έδειξαν ακόμη ότι η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο στα επαγγέλματα που βασίζονται πολύ στην προσωπική επαφή, όπως του δικηγόρου και του πολιτικού, ενώ φυσικά έχει αντίκτυπο και στις απολαβές που θα έχει κάποιος.
Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος μελέτησε τη σημασία της εμφάνισης στον εργασιακό χώρο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας εργαζόμενος, που είναι πιο όμορφος από το μέσο όρο, κερδίζει 20 δολάρια την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μίας καριέρας 40 ετών θα κέρδιζε 1,69 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που ένας λιγότερο εμφανίσιμος συνάδελφος του θα κέρδιζε 1,46 εκατομμύρια δολάρια. Αλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ελκυστικά άτομα βγάζουν 12% έως 14% περισσότερα σε σχέση με τους λιγότερο εμφανίσιμους.