Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα είχε μεγάλο αντίκτυπο και στη διασκέδαση των πολιτών, αφού περιόρισε τις εξόδους τους. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την πολιτιστική κατανάλωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που δείχνουν ότι η κρίση έχει περιορίσει τις εξόδους, είτε αυτό αφορά σε διασκέδαση είτε σε συμμετοχή σε πολιτιστικά θεάματα, σε ποσοστό 15%.
Οπως γράφει και η «Καθημερινή», στο πεδίο της μουσικής η κατηγορία των ανενεργών φτάνει το 62%, στο θέατρο-χορό το 78%, ενώ στο σινεμά περιορίζεται στο 40%.
«Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρούνται στην κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων από τους μικρομεσαίους, όπως μικροεπιχειρηματίες ή μικροβιοτέχνες και μαγαζάτορες, αλλά και όσους ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες», λέει ο Δημήτρης Εμμανουήλ, διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.
Η εντύπωση της αποδόμησης ενός μοντέλου ψυχαγωγίας (μεγάλες πίστες, ρεμπετάδικα), που συνδέθηκε με την ευμάρεια των προηγουμένων είκοσι ετών στην Ελλάδα, είναι έντονη. Ωστόσο, αν και οι αριθμοί δείχνουν μείωση, μια βόλτα στις μεγάλες πίστες και τα μπουζούκια Παρασκευή και Σάββατο βράδυ θα δείξει πως τουλάχιστον αυτές τις ημέρες τα νυχτερινά κέντρα πλημμυρίζουν από κόσμο.