Καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς οι 36 από τις συνολικά 100 έδρες στη Γερουσία αλλάζουν χέρια.
Μέχρι και σήμερα οι Δημοκρατικοί έλεγχαν τη Γερουσία με 55 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν 21 έδρες για να αντιστρέψουν αυτή την εικόνα.
Σύμφωνα με τη Huffington Post, οι πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες ήταν μέχρι και νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδας) η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα, καθώς μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα πράγματα, κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει πάνω από 50%, αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Τελικά και στη Τζόρτζια επικράτησε Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο 64χρονος επιχειρηματίας Ντέιβιντ Περντιού, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, προηγείται με 55% έναντι 43% της αντιπάλου του των Δημοκρατικών, της 47χρονης Μισέλ Ναν, κόρης του επί μακρόν γερουσιαστή Σαμ Ναν.
Ενώ ο Greg Orman, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που κέρδισε το Κάνσας, δεν έχει ακόμα δηλώσει αν θα στηρίξει τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους.
Ετσι, μέχρι στιγμής, αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι πως με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Αϊόβα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέσπασε την πλειοψηφία στη Γερουσία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.
Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μια έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.
Η 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.
Μέχρι και πριν δημοσιοποιηθούν τα προγνωστικά για την Αϊόβα, απέμενε μόλις μία έδρα, ώστε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Κόρι Γκάρντερ κερδίζει την έδρα της Γερουσίας στο Κολοράντο από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Μαρκ Γιούνταλ.
Αυτό σήμαινε ότι για τους Ρεπουμπλικάνους, ήταν απαραίτητη μόλις μια έδρα ακόμη για να αποκτήσουν τον πολιτικό έλεγχο και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου δηλαδή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Κάτι που έμοιαζε βέβαιο εξ αρχής, με την αμερικανική εφημερίδα Huffington Post να κάνει λόγο για «πανωλεθρία των δημοκρατικών» στο κύριο άρθρο της και το CNN να μιλά στην ηλεκτρονική του σελίδα για καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι πλέον θα ελέγχουν κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και Γερουσία και Κογκρέσο.
Το γράφημα και ο χάρτης της Huffington Post για τις ενδιάμεσες εκλογές.Με κόκκινο χρώμα είναι οι πολιτείες που έχουν περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και με μπλε εκείνες των Δημοκρατικών. Με σκούρο γκρι οι πολιτείες στις οποίες θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, ενώ στις γκρι με λευκές ρίγες αναμένονται τα αποτελέσματα. Στο γράφημα παρατίθεται και η πρόβλεψη πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατακτήσουν συνολικά 52 έδρες, ενώ οι Δηοκρατικοί μόλις 45.
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει ήδη κερδίσει τις έδρες της Γερουσίας, στο Άρκανσας, στη Δυτική Βιρτζίνια, στη Νότια Ντακότα, στη Μοντάνα, το Κολοράντο, την Αϊόβα και την Τζόρτζια.
Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν παραδοσιακές πολιτείες, όπως τη Φλόριντα, το Μέιν, το Ιλινόις (εκεί όπου εκλεγόταν για χρόνια ο Ομπάμα στο Κογκρέσο).
Καταφέροντας βαρύ πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις έξι έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το 'Αρκανσο και τη Νότια Ντακότα.
Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες. Η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους των Δημοκρατικών, με πολλούς από αυτούς να παίρνουν αποστάσεις από τον Ομπάμα κατά την προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχουν ευνοϊκό αποτελέσμα στην κάλπη.
Οι υποψήφιοι με ελληνικό ενδιαφέρον
Από ελληνοαμερικανικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απώλεια της προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατέχει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιας και μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, την προεδρία της Επιτροπής θα αναλάβει πλέον Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.
Ο κ. Μενέντεζ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πριν λίγες μέρες είχε αποστείλει επιστολές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας τους να παρέμβουν προς την 'Αγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται ο Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους, για τον οποίο αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι διαθέτει «σημαντικές πολιτικές ικανότητες» που συνέτειναν στην εκλογική επιτυχία του κόμματός του.
Στις χθεσινές εκλογές κατάφεραν να επανεκλεγούν στη Βουλή και οι ομογενείς: ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα (σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα) στη Μασαχουσέτη και η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα.
Στην Φλόριντα, απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης ο κυπριακής καταγωγής Δημοκρατικός Τσαρλς Κριστ, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας μέχρι το 2010 εκλεγμένος τότε ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ελληνοαμερικανοί επανεξέλεγησαν επίσης σε διάφορες πολιτειακές και περιφερειακές θέσεις, όπως: ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας στη πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης Ντιν Σκέλος, ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης και ο Δημοκρατικός Λεωνίδας Ραπτάκης στην πολιτειακή γερουσία του Ρόντ 'Αιλαντ.