Επί μήνες, δουλεύουν μέσα στο σκάμμα θαύμα της Αθήνας, του ελληνικού πολιτισμού περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι. Ο ιδρώτας, το σώμα τους, η ψυχή τους ορίζουν εν πολλοίς το σώμα του οραματικού έργου που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο. Είναι οι ίδιο άνθρωποι που σήκωσαν το κινητό τους ή έφεραν μαζί τις φωτογραφικές τους μηχανές για να φωτογραφίσουν το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το χώμα μέχρι το ύψωμά του στην τελική του μορφή. Οι φωτογραφίες αυτές, οι φωτογραφίες από την ψυχή, για την ψυχή του Κέντρου Πολιτισμού θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Η έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Κέντρο Επισκεπτών που βρίσκεται πεζογέφυρα Εσπλανάδας, στην άκρη του εργοταξίου. Oι εργαζόμενοι παρακολούθησαν σεμινάριο φωτογραφίας από τον φωτογράφο και δάσκαλο φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλη. Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα φέρει πολλές λεπτές συστάδες συναισθημάτων, βιώματος, ακόμη και της ψυχολογικής θέσης και στάσης των εργαζομένων απέναντι στο έργο. Για αυτούς τα υλικά, το χώμα, τα μηχανήματα είναι κάτι πολύ περισσότερο από εργαλεία δουλειάς. Είναι συνοδοιπόροι, συνομιλούν μαζί τους. Και έτσι τα προσεγγίζουν μέσω του φωτογραφικού φαγού – με τρυφερότητα, με οικειότητα, με πραγματική γνώση. Από τις εικόνες δέους με τον ορίζοντα να εισβάλει στο φωτογραφικό κάδρο, μέχρι τις καθημερινές στιγμές του μόχθου ή της ξεκούρασης στο εργοτάξιο, όλες οι αφηγήσεις υπάρχουν σε αυτή την έκθεση.
Η έκθεση θα παρουσιάσει 48 φωτογραφίες αυτού του κυριολεκτικά αεικίνητου εργοταξίου. Και θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες που το παρακολουθούν να υψώνεται, να παίρνει σάρκα μέρα με τη μέρα καθώς διασχίζουμε την Ποσειδώνος ή την Συγγρού, να μπούμε μέσα στην καρδιά του και να δούμε τις αρτηρίες του να αιματώνονται καθώς το έργο προχωρά.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Νοεμβρίου.