Στη φράση «εθνική συμφιλίωση» η οποία «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα», συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη οι ομιλητές στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.
Στην αίθουσα Γ. Κρανιδιώτης του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση για την οποία αγωνίστηκε ο Π. Μπακογιάννης παραμένει διαχρονικό ζητούμενο στην ιστορία της Ελλάδας και ειδικά σήμερα που υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε απαξίωση των θεσμών.
“Ο Μπακογιάννης θεωρείται – δικαίως- ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης των δύο πολιτικών κόσμων. Η προσέγγιση προκάλεσε αρχικά έκπληξη, εν μέρει σοκ, στη συνέχεια αισιοδοξία ότι «κάτι νέο γεννιέται», ότι το παιχνίδι δεν είναι από την αρχή τελειωμένο. Ποιο ήταν το επιδιωκόμενο πολιτικό αποτέλεσμα; Η αλλαγή των όρων του κομματικού ανταγωνισμού. Η αναμόρφωση του κομματικού συστήματος ώστε να αντιστοιχηθεί με πραγματικές κοινωνικές διαφοροποιήσεις. Αναμενόταν ότι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις θα απελευθερώνονταν από όλα τα κόμματα και θα συναντιούνταν στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Ότι οι ιδεολογίες του 19ου αιώνα- φιλελευθερισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός- θα έδιναν τη θέση τους σε παράγωγες ζωντανές ιδέες για μια σύγχρονη δημοκρατία” τόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στον τρόπο παρουσίασης της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τον Τύπο και επισήμανε την γενναία στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, το πρωί της δολοφονίας προέταξε την ανάγκη να ενθαρρύνει την κοινωνία στον δρόμο της μετριοπάθειας, ακόμη και τη στιγμή που είχε υποστεί ο ίδιος (αλλά και η οικογένειά του) μια βαρύτατη απώλεια.
«Η σύντομη αλλά συγκλονιστική δήλωσή του στη Βουλή, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ώρες μόνον μετά τη δολοφονία, με την οποία καλούσε σε υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών, μετέτρεψε την τραγική εκείνη ημέρα και σε μια μεγάλη ώρα του ελληνικού κοινοβουλευτισμού».
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Σταθόπουλος, έδωσε το πολιτικό στίγμα του Π. Μπακογιάννη, του οποίου έζησε τη διαδρομή ως δημοσιογράφου στη ελληνική εκπομπή της βαυαρικής ραδιοφωνίας στη διάρκεια της δικτατορίας.
Με την ίδια έκκληση για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση έκλεισε την εκδήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να συζητούμε, 25 χρόνια μετά, τα ίδια πράγματα» και συμπλήρωσε σήμερα, παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση»
Εκτός από τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ακροατήριο βρέθηκαν στελέχη και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Βύρων Πολύδωρας και Δημήτρης Σιούφας και Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και η Λιάνα Κανέλλη, από τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Ρεπούση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης από τη Ν.Δ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Κοντογεώργος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Ψυχάρης, Αννα Καραμανλή, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, από το ΠΑΣΟΚ οι Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Σαλτούρος και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης.