Ποια επαγγέλματα έχουν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα εντός της ΕΕ; Συνακόλουθα: από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η... πρωταθλήτρια στις απολύσεις, πού μπορούν να απορροφηθούν οι νέοι εργαζόμενοι που μένουν εκτός της αγοράς εργασίας;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντάει η νέα έκθεση της Κομισιόν που έχει να κάνει με τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσλήψεις εντός της ΕΕ, αμέσως μετά τη λαίλαπα της κρίσης. Η έκθεση επιβεβαιώνει το... προφανές: η Γερμανία και συνολικά οι χώρες του Βορρά έχουν τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας, άρα και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για τους ανέργους των λοιπών χωρών. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία, αλλά (πλέον) και στις απολύσεις.
Αναλυτικότερα, η Γερμανία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας το 2,5%. Ακολουθούν η Φινλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Η Κομισιόν ορίζει πως μία πτώση στις κενές θέσεις εργασίας μεταφράζεται ως πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα υψηλά επίπεδα κενών θέσεων αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της πορείας της οικονομίας.
Στην αντίπερα όχθη, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στις προσλήψεις ανέργων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 1,2 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 77.000 έχουν βρει δουλειά.
Στις πρώτες πέντε θέσεις στη λίστα των χωρών με κριτήριο τις προσλήψεις είναι η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία. Η Ελλάδα, επίσης, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.
Τα προνομιούχα επαγγέλματα
Αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας της ΕΕ υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θεωρούνται... ευέλικτα και περιζήτητα. Σύμφωνα με την έκθεση, τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορροφητικότητα είναι: οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3 εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).
Οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία).