Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίζεται την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παρά τα εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία, και χαρακτηρίζει την καθιέρωση του ευρώ «πολιτική ειρήνης».
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, προσεκτικά αλλά με σαφήνεια αποστασιοποιήθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Παρουσιάζοντας χθες στη Φρανκφούρτη το βιβλίο του Κολ, που φέρει τον τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», όπου μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενά τους.
«Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως, οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδεχόμενος όμως λίγο αργότερα ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων».
τέσσερα Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί, τόνισε ο κ. Γιούνκερ. Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη σημασία του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, θα ξέσπαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. «Η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη. Χωρίς αυτό, τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας», επισήμανε σε άλλο σημείο, ενώπιον 100 δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Γιούνκερ.