Πάνε 25 χρόνια από τότε που το Τείχος ορθωνόταν, χωρίζοντας το Βερολίνο. Ακόμη και οι κάτοικοί του σήμερα δυσκολεύονται να δείξουν με σιγουριά που στεκόταν αυτό. Κι όμως, η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν ενοποιήθηκε ποτέ.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακόμη υπάρχουν διαφορές στον τρόπο ζωής των Ανατολικών και Δυτικών Γερμανών. Και παρότι το 75% των πρώτων δηλώνουν ότι η ενοποίηση της χώρας ήταν επιτυχής, μόλις οι μισοί από τους Δυτικούς συμφωνούν μαζί τους, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα.
Μετά από την πρώτη του Τείχους, εταιρείες και εργοστάσια της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής πλευράς έπρεπε ξαφνικά να ανταγωνιστούν τους πιο αποδοτικούς δυτικούς. Ο καπιταλισμός ήρθε πολύ γρήγορα για αυτούς. Πολλές εταιρείες της ανατολικής Γερμανίας χρεοκόπησαν και κάποιες περιοχές δεν συνήλθαν ποτέ. Ακόμη και σήμερα, τα επίπεδα του εισοδήματος είναι πολύ χαμηλότερα στην ανατολή από ότι στη δύση, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η Washington Post.
Τα επίπεδα της ανεργίας στη Γερμανία πέτυχαν ιστορικό χαμηλό των τελευταίων δύο δεκαετιών αυτό το καλοκαίρι. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις περιοχές.
Πολλοί νέοι από την αγροτική ανατολική Γερμανία δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη δυτική, ή σε μεγαλύτερες ανατολικές πόλεις, εξαιτίας της έλλειψης εργασιακών ευκαιριών. Κατά συνέπεια, πολλές εταιρείες της ανατολικής Γερμανίας δεν μπορούν να βρουν αρκετούς νέους εργαζόμενους για τις θέσεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και πλέον στρέφονται στην Πολωνία ή την Τσεχία.
Οι δημογραφικές διαφορές δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της έλλειψης δουλειών ή των χαμηλότερων μισθών. Οι περισσότεροι ξένοι που μετανάστευσαν στη Γερμανία επέλεξαν να εγκατασταθούν στη δυτική πλευρά και η άφιξή τους έχει κατεβάσει το μέσο όρο ηλικίας.
Επιπλέον, το κλίμα είναι λιγότερο φιλικό απέναντι στους ξένους στην ανατολική πλευρά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Κάτι που συνάδει και με έρευνες που δείχνουν ότι εκεί έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα οι νεοναζί. Το ακροδεξιό NPD, τα μέλη του οποίου συχνά κατηγορούνται ότι λατρεύουν τον Αδόλφο Χίτλερ, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη υποστήριξη στην ανατολική πλευρά.
Υπάρχουν τομείς όμως στους οποίους οι Ανατολικογερμανοί είναι καλύτεροι. Οπως για παράδειγμα στην παραγωγή σκουπιδιών. Κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι έχοντας ζήσει τις ελλείψεις τροφίμων, έμαθαν να κάνουν οικονομία και να αγοράζουν μόνο αυτά που χρειάζονται, σε αντίθεση με τους Δυτικογερμανούς.
Η Ανατολική Γερμανία έδινε μεγάλη βάση στη φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες εκεί εργάζονταν συνήθως, σε αντίθεση με τις Δυτικές, που έμεναν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ετσι, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας είχε επενδύσει σοβαρά σε υποδομές για τα παιδιά, μία κληρονομιά που παραμένει και σήμερα.
Αντίστοιχη κληρονομιά από το κομμουνιστικό παρελθόν είναι και οι αγροτικές καλλιέργειες, που ήταν μεγαλύτερες γιατί δεν ανήκαν σε ιδιώτες.
Ακόμη και στις διακοπές, εύκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τους Ανατολικογερμανούς από τους Δυτικούς. Οι πρώτοι συνήθως κοιμούνται σε σκηνές, οι δεύτεροι προτιμούν να ταξιδεύουν με τροχόσπιτα. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση, πέρα ίσως από το γεγονός ότι οι Δυτικογερμανοί έχουν περισσότερα χρόνια εμπειρίας στα ταξίδια ανά τον κόσμο, ενώ οι... απέναντι έμεναν «φυλακισμένοι» στη χώρα τους, μέχρι πριν από 25 χρόνια.
Το τείχος έπεσε, η Γερμανία παραμένει χωρισμένη -Οι διαφορές ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική [εικόνες]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο