Η Βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, που από την πρώτη στιγμή έχει παρακολουθήσει την ανασκαφή στην Αμφίπολη και μέσω του προσωπικού της blog καταγράφει τις απόψεις της, επανήλθε την Παρασκευή με νέο σημείωμα, λίγα λεπτά μετά τη νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Στο σημείωμα αναφέρει πως θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα πράγματα από την Αμφίπολη, και μάλιστα χρησιμοποιεί μια αγγλική παροιμία για να δείξει πως το πιστεύει: «η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν βγει η χοντρή να τραγουδήσει»!
Λέει πως η λογική και η πολύχρονη πείρα της τής δείχνουν πως υπάρχουν πολλά περισσότερα να δούμε στην Αμφίπολη. Μάλιστα δεν ξεχνάει να στηρίξει για άλλη μια φορά την κ. Περιστέρη, γράφοντας: «Όλοι οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στην ανασκαφή είναι από τους καλύτερους του κόσμου. Από την κ. Περιστέρη και τον κ. Λαφαζάνη, μέχρι τους τεχνικούς, τους φύλακες και τους κατοίκους της Αμφίπολης που συνεισφέρουν.
Έχω βαρεθεί τους λοιπούς αρχαιολόγους που λένε διάφορα επειδή ζηλεύουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κοιτάζοντας τις νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ, η Ντόροθι Κινγκ γράφει: «Στη μια φωτογραφία βλέπω σκληρότερους ασβεστολιθικούς όγκους σε σχέση με το όμορφα κομμένο μάρμαρο σε άλλα σημεία του τάφου. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να σημαίνει πως ο τάφος πηγαίνει πιο βαθιά και ότι αυτοί οι όγκοι ίσως να είναι τα θεμέλια. Αν είναι όμως τα θεμέλια, πού βρίσκεται το δάπεδο που τα στηρίζει; Το έδαφος κάτω από τα θεμέλια είναι σαφές πως έχει πολλά στρώματα και κάποια από αυτά -έτσι όπως φαίνονται στη φωτογραφία- είναι διαφορετικά μεταξύ τους».
Και συνεχίζει η Ντόροθι Κινγκ: «Σε μια άλλη φωτογραφία βλέπω μια πόρτα, με τη μία πλευρά της να είναι τραχιά. Άρα αυτή θα πρέπει να ήταν η κρυφή πλευρά του θυρώματος. Μήπως πρόκειται για εντελώς άλλη πόρτα -πιο λεπτή- από αυτή που έχει βρεθεί στον τάφο και φέρει τα καρφιά;».
Βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΥΠΠΟ την Παρασκευή, η Κινγκ εξάγει κάποια συμπεράσματα: «Βρήκαν ένα τεχνητό όρυγμα και μέχρι τώρα έχουν σκάψει σε βάθος 1,40 μ. και δεν έχουν βρει στέρεο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι πάει ακόμα βαθύτερα; Επίσης, η δεύτερη πόρτα που βρέθηκε σε αυτό το όρυγμα ενισχύει το σενάριο πως ήταν "ανοιχτή" όταν ο τάφος γέμισε με χώμα».
Στο τέλος αναφέρει πως δεν πιστεύει πως υπάρχει δεύτερος τάφος, αλλά είναι ανοιχτή να δεχθεί πως όλα είναι πιθανά. Διερωτάται πάλι μήπως ο Αλέξανδρος, πριν πεθάνει, έφτιαξε για τον Ηφαιστίωνα «μια πύλη που να οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο ηρώο».