Η ήττα της Μέρκελ ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές - iefimerida.gr

Η ήττα της Μέρκελ ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κόκκινο έχουν βυθιστεί όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την χτεσινή μεγάλη εκλογική ήττα του κόμματος της Ανγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, ενώ η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι στα 1,41360.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα χρηματιστήρια στις 12:45:

  • Φρανκφούρτη: -3,17% στις 5362,78 μονάδες, με την Deutche Bank να καταγράφει απώλεις 7,8%.
  • Λονδίνο: -2,18% στις 5176,55 μονάδες με την Royal Bank of Scotland -8,13 και την Barclays -7,66%
  • Παρίσι: -3,51 στις 3038,01 μονάδες, με την Alcatel να χάνει 7,47%, την Societe Generale στο -7,31% και την Credit Agricole στο -5,93%.

Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ

Στις χτεσινές εκλογές στο βορειανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το φτωχότερο της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απέσπασαν μόλις το 23,1% των ψήφων (από 28,8% το 2006), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν το 35,7%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, εταίρου των της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν κατάφεραν να μπουν στο τοπικό Κοινοβούλιο αφού πήραν μόλις το 2,8% των ψήφων. Αντίθετα, οι Πράσινοι μπαίνουν με το 8,5% των ψήφων, ενώ εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για το αντικαπιταλιστικό Αριστερό Κόμμα που πήρε το 18,4% και θα είναι πιθανώς εταίρος των σοσιαλδημοκρατών στη νέα τοπική κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το CDU, που έχει χάσει ήδη πέντε περιφερειακές εκλογές φέτος. Το κόμμα έχασε και το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ