Για τον κόσμο, είναι ο «ασθενής μηδέν». Ενα αγόρι μόλις δύο ετών, από τον οποίο θεωρείται ότι ξεκίνησε η φρικτή επιδημία του ιού Εμπολα, που έχει κοστίσει έως τώρα περισσότερες από 4.900 ζωές. Για τον πατέρα του, είναι ο Εμίλ Ουαμουνό, ο πρώτος ασθενής του ιού.
Το αγόρι ζούσε στο χωριό Μελιαντού, στη νότια Γουινέα. Από εκεί θεωρούν οι ειδικοί ότι ξεκίνησε η επιδημία. Συγκεκριμένα, από το φτωχόσπιτο της οικογένειας Ουαμουνό, όταν το μικρό παιδί κόλλησε την ασθένεια με άγνωστο τρόπο. Ηταν μόλις δύο ετών όταν πέθανε, το Δεκέμβριο του 2013. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν η μεγαλύτερη αδερφή του, Φιλομένα και η μητέρα τους.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα, ο πατέρας του Εμίλ, Ετιέν, είδε την οικογένειά του να εξαφανίζεται. Σοκαρισμένος, πενθώντας ακόμη τους δικούς του ανθρώπους, έχει μόνο μερικές παλιές ξεθωριασμένες φωτογραφίες να του θυμίζουν τις ευτυχισμένες στιγμές που πρόλαβε να ζήσει μαζί τους. Στα χέρια του έχει διαρκώς ένα κόκκινο φορητό ραδιόφωνο. «Αρεσε στον Εμίλ να ακούει ραδιόφωνο», εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ενώ θυμάται ότι πριν χτυπήσει η τραγωδία το σπίτι τους, τα παιδιά του διασκέδαζαν παίζοντας με την μπάλα και χορεύοντας. Κάποτε, ακουγόταν το γέλιο τους εκεί. Τώρα υπάρχουν μόνο τα σημάδια της τραγωδίας, που δεν σταμάτησε όταν πέθαναν οι δικοί του.
Ο Ετιέν είναι αγρότης, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Μετά από το θάνατο του Εμίλ, άλλοι 14 άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους από τον ιό Εμπολα. Αλλά τα βάσανά τους συνεχίστηκαν, καθώς έχουν στιγματιστεί πλέον. Συνήθως, οι κάτοικοι του Μελιαντού πουλούν σπανάκι, ρύζι, καλαμπόκι και μπανάνες στις γειτονικές περιοχές. Πλέον όμως, κανείς δεν αγοράζει τα προϊόντα τους, ενώ οι οικογένειες που είχαν αρρώστους στο σπίτι τους, έκαψαν σχεδόν όλα τα υπάρχοντά τους από το φόβο της μετάδοσης του ιού. Το πέρασμα του Εμπολα του άφησε πιο φτωχούς από ότι ήδη ήταν.
Η περίπτωση αυτού του χωριού είναι ενδεικτική για την κατάσταση στη Γουινέα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η χώρα θα δει το ΑΕΠ της να πέφτει έως και 2,3% εξαιτίας του στίγματος που υπάρχει για τον ιό Εμπολα. Αυτό είναι καταστροφικό για μία χώρα στην οποία ήδη το 43% των κατοίκων ζούσαν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.
Ο ιός που ξεκίνησε σκοτώνοντας παιδιά, έχει καταστρέψει τις ζωές πολλών παιδιών ακόμη. Εκτιμάται ότι 1.400 ανήλικοι στη χώρα έμειναν ορφανοί, χάνοντας τον έναν ή και τους δύο γονείς τους από τον Εμπολα και πρέπει να αντιμετωπίσουν και το στίγμα. «Ο κόσμος εγκαταλείπει τα χωριά, τις οικογένειες και τα παιδιά του. Κόβουν κάθε επαφή με συγγενείς τους που αρρώστησαν», λέει ο Φασού Ισιντόρ Λάμα, μέλος της UNICEF.
Παρότι η επιδημία απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις στη Γουινέα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στο Μελιαντού από τον Απρίλιο. Πλέον, η κοινότητα ξέρει πώς να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να εμποδίσει τη διάδοση του ιού. Αλλά οι 14 τάφοι στο χωριό, από τα πρώτα θύματα του Εμπολα, δείχνουν ότι ο πόνος δεν θα ξεχαστεί. Και το Μελιαντού θα είναι για πάντα το «σημείο μηδέν» μίας επιδημίας για την οποία ο πλανήτης δεν ήταν προετοιμασμένος.
Στο «σημείο μηδέν» του Εμπολα -Εκεί ξέσπασε η επιδημία και πέθανε ο πρώτος ασθενής [εικόνες&βίντεο]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο