Το στενό μαρκάρισμα που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την Άνγκελα Μέρκελ για τους προϋπολογισμούς που είχαν υποβάλει για έγκριση, φαίνεται πως απέδωσε.
Ενώ φαινόταν πως οι δύο άνδρες ακολουθούν μια κοινή γραμμή άμυνας, τελικά οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν και θα αναγκαστούν να στείλουν αναθεωρημένους προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι πιο... συμβατοί με τα αυτά που ζητούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η κυβέρνηση προχωρά σε «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών προβλέψεων.
Οι διευκρινίσεις αυτές οφείλονται σε «καλά νέα», κυρίως στη μείωση των επιτοκίων που ελαφρύνουν το βάρος του δημοσίου χρέους, καθώς και στα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τη μάχη εναντίον της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σε πρακτορεία ειδήσεων.
Όλα αυτά έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα της τάξης των 3,6 έως 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του δημοσίου ελλείμματος, της κοινωνικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω των πρόσθετων εσόδων και των μειωμένων δαπανών, ανέφερε ο υπουργός.
«Πιστεύω ότι η Γαλλία παρουσιάζει εδώ τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να παραμείνουμε εντός των ορίων του συμφώνου», τόνισε ο ίδιος.
Ο Γάλλος υπουργός έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρι Κατάινεν, αντίγραφο την οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην επιστολή αυτή διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους «δύο πυλώνες» της οικονομικής της πολιτικής: το σύμφωνο σταθερότητας και αλληλεγγύης, που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις, και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.
Τι έκανε ο Ρέντσι
Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ το 2015.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν, αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μια επιστολή που έστειλε ο Παντοάν στην Κομισιόν και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ της, ενώ ακόμη και με τα νέα μέτρα η μείωσή του δεν θα υπερβεί το 0,3%.
Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ Γίρι Κατάινεν δήλωσε ότι η Κομισιόν καλωσορίζει την «εποικοδομητική ανάδραση» της Ιταλίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και «το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής παραμένει ανοικτό».
Εάν η Επιτροπή δεν ικανοποιηθεί με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, πρέπει να την ενημερώσει μέχρι αύριο, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, ότι επιθυμεί πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.