Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι υποσχέθηκε χθες ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους, ενώ επανέφερε το αίτημα του για ευρωομόλογα.
Ο Τρεμόντι καλείται να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού ως το 2013 και την μείωση του χρέους που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ. Δήλωσε πεπεισμένος ότι οι στόχοι της κυβέρνησης θα επιτευχθούν, ωστόσο παραδέχθηκε ότι το βιαστικά καταρτισμένο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε στη βουλή τον Αύγουστο και πλέον υφίσταται σημαντικές αναθεωρήσεις ήταν ημιτελές.
«Όταν παίρνεις μέτρα μέσα σε τέσσερις ημέρες μπορεί να κάνεις λάθη, είναι αλήθεια», δήλωσε στο φόρουμ Αμπροσέτι, στο Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσαν να υπάρξει κινητοποίηση της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας μετά τις επικρίσεις για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε το πακέτο των μέτρων λιτότητας.
Τα σπρεντ των ιταλικών 10ετών ομολόγων έφθασαν την Παρασκευή τις 331 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικό χρέος τον Αύγουστο. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έφθασαν έτσι στο 5,29%.
Η επικεφαλής της ένωσης των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria Έμμα Μαρτσεγκάλια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι μήπως η ΕΚΤ σταματήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων». Πρόσθεσε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση η Ιταλία θα είχε τεράστια προβλήματα».
Το Σάββατο ο Τρισέ αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Νωρίτερα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πως η Ιταλία «δεν ασκεί πιέσεις» στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός. . . δεν υπάρχουν πιέσεις» για την αγορά ομολόγων, είπε στους δημοσιογράφους χθες, υπαναχωρώντας από την δήλωση που είχε κάνει το Σάββατο, όταν είχε εκφράσει την «πεποίθηση» ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα.
Εξ άλλου, ο Φρατίνι υποστήριξε για να εγκριθεί το πακέτο μέτρων λιτότητας δεν θα χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μοιάζει να σύρεται προς μια ακόμα πιο σοβαρή κρίση χρέους--κάτι που εάν συμβεί θα προκαλέσει αδιέξοδο στους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ο Τρεμόντι επανέλαβε την έκκλησή του να εκδοθούν ευρωομόλογα, κίνηση που απορρίπτει η Γερμανία. «Τα ευρωομόλογα πρέπει να υπάρξουν, οπωσδήποτε. Είτε θα δημιουργήσουμε ευρωομόλογα ή θα έχουμε κρίσιμα προβλήματα».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)