Η ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο, οι οποίοι κατάφεραν να κατατροπώσουν τους Ιταλούς, που υπερτερούσαν αριθμητικά αλλά και σε εξοπλισμό, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τις άλλες χώρες.
Στις ΗΠΑ, το πιο δημοφιλές και έγκυρο περιοδικό της εποχής, το Life Magazine, επέλεξε στο τεύχος της 16ης Δεκεμβρίου του 1940 να παρουσιάσει στο εξώφυλλό του τον Έλληνα τσολιά, ως σύμβολο της ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας.
Σημειώνεται ότι οι εύζωνες έγιναν για πρώτη φορά σύμβολο ανδρείας με τη συμμετοχή των ταγμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ιδιαίτερα στις μάχες του Μπιζανίου και του Κιλκίς-Λαχανά, τα τάγματα των ευζώνων ήταν αυτά που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού σε καμιά περίπτωση δεν γύρισαν την πλάτη στον εχθρό και ήταν η δύναμη όλου του ελληνικού Στρατού. Η δόξα των ευζωνικών ταγμάτων συνεχίστηκε και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Τη λέξη εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι (ευ+ζώνες=οι καλά ζωσμένοι). Από τη δημιουργία του ελληνικού Στρατού οι τσολιάδες ήταν οι επίλεκτοι στρατιώτες. Οι τσολιάδες εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολα γενναιότητας και η επιλογή των στρατιωτών που στελεχώνουν την Προεδρική Φρουρά ακόμη και σήμερα βασίζεται σε κριτήρια τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.