Βασισμένα σε άπειρα δεδομένα, ειδικά λογισμικά μπορούν να γράψουν αυτόματα έως 2.000 άρθρα το δευτερόλεπτο. Και εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 το 90% των άρθρων που θα διαβάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι γραμμένα από ρομπότ δημοσιογράφους. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να ανησυχήσουν.
Δυστυχώς, ο εφευρέτης αυτού του λογισμικού δεν είναι δημοσιογράφος. Πρόκειται για έναν Αμερικανό πληροφορηκάριο, τον Robbie Allen, ο οποίος, αφού εργάστηκε στην Cisco και την IBM, ανακάλυψε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη ρομποτική και τη διανοητική διαδικασία της γραφής. Βασισμένος σε αυτή την επινόηση, δημιούργησε μια startup εταιρεία, την Automated Insights. Στόχος του ήταν να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο θα μπορεί να γράφει κείμενα.
Με την πλατφόρμα Wordsmith που δημιουργεί πετυχαίνει τον στόχο του. Το λογισμικό που δημιούργησε αποδεικνύεται ικανό να φιλτράρει αναρίθμητες ποσότητες δεδομένων (αριθμούς, τάσεις κ.λπ.) και να τις μεταμορφώνει σε κείμενα. Μπορεί ακόμη και να δώσει και προσωπικό τόνο στα τελικά γραπτά, όπως μόνο τεχνικές λεπτομέρειες για μια περιγραφή αγώνα ή πιο παραστατικά κείμενα για τα αθλητικά σχόλια.
Το λογισμικό του Robbie Allen κάνει πρώτα σταδιοδρομία στις αθλητικές στατιστικές αλλά στη συνέχεια εξελίσσεται. Η Samsung, η Yahoo και πολλά σάιτ πωλήσεων το αγοράζουν. Το χρησιμοποιουν είτε για να γράψει μια σύντομη είδηση μιας γραμμής, ή ένα μήνυμα 140 χαρακτήρων στο Twitter ή έναν οικονομικό απολογισμό 300 λέξεων.
Από τους πρώτους αγοραστές ήταν το Assosiated Press, αφού ο διευθυντής του, Lou Ferrara, βλέπει στο λογισμικό Wordsmith έναν τρόπο να αυξήσει σημαντικά «τον αριθμό των πληροφοριών που δίδονται στους συνδρομητές μας. Δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να έχω δημοσιογράφους οι οποίοι χάνουν χρόνο να σκαλίσουν τα δεδομένα. Αντίθετα, χρειάζομαι πολύ περισσότερο ρεπορτάζ», λέει.
Τα ρομπότ δημοσιογράφοι αποδεικνύονται όχι μόνο πολυγραφότατα αλλά και πολύγλωσσα, αφού το Automated Insights θα τα προικίσει με πολλές γλώσσες.
«Γιατί δημιουργήσατε ένα λογισμικό που υπογράφει τη θανατική καταδίκη των δημοσιογράφων;» ρώτησαν τον εφευρέτη Robbie Allen.
«Είμαι φαν των αθλητικών στατιστικών. Εδώ και πολύ καιρό ήλπιζα να βρω έναν τρόπο να παρουσιάσω πλήθος δεδομένων έτσι ώστε να διαβάζεται εύκολα. Ενας τρόπος ήταν να εφεύρω ένα πληροφορικό μοντέλο που θα μπορούσε να αποδώσει κείμενα περιγραφικά», απάντησε.
«Και ποιο είναι το μέλλον της αυτόματης γραφής;», τον ξαναρώτησαν.
«Ο κόσμος καλείται να παράγει όλο και περισσότερα στοιχεία για ανάλυση. Ηδη αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εικόνων, των συλλεκτών ήχων, των δεδομένων, σε όλο τον πλανήτη. Αυξάνεται η ποσότητα των πληροφοριών. Αυτό είναι το μέλλον», απάντησε.
Το πρώτο σκουπ ενός ρομπότ δημοσιογράφου
«Μια ελαφρά σεισμική δόνηση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί, 5 χιλιόμετρα από το Westwood της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το US Geological Survey...».
Λιγότερο από τρία λεπτά μετά το γεγονός, η εφημερίδα L.A. Times έβγαζε πρώτη την είδηση, πριν ακόμη το πάρουν χαμπάρι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χάρη στο ρομπότ Quakebot.
Το εν λόγω ρομπότ ήταν εφεύρεση ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας και το λογισμικό του ήταν συνδεδεμένο μόνιμα με την υπηρεσία US Geological Survey. Από τη στιγμή που γίνεται κάποιος σεισμός, βγάζει αυτόματα τα δεδομένα και τα μεταμορφώνει σε άρθρο εφημερίδας, στοιχειώδες αλλά εντελώς ακριβές.