Ο πρώην πρύτανης Μυλόπουλος, μετά τις διαμαρτυρίες υπέρ της δημόσιας παιδείας, βγάζει το «ψωμί» του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο - iefimerida.gr

Ο πρώην πρύτανης Μυλόπουλος, μετά τις διαμαρτυρίες υπέρ της δημόσιας παιδείας, βγάζει το «ψωμί» του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Ο πρώην πρύτανης Μυλόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου συνεχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους των ιδιωτικοποιήσεων πανεπιστημίων στη χώρα μας.Ο Γιάννης Μυλόπουλος, παρ' ολίγον υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συγκρουστεί σφόδρα πριν από μερικούς μήνες με τον τότε υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, αντιτιθέμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μυλόπουλος ήταν εκείνος που περιέγραφε ως «εφιάλτη» την προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ωστόσο η... μοίρα τον έφερε στην Κύπρο να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, όπου, σύμφωνα με το «Εθνος», τα δίδακτρα κυμαίνονται από 6.500 έως 8.000 ευρώ τον χρόνο.

Στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, μάλιστα, είναι εμφανής η υπερηφάνεια του ιδρύματος που έχει στις τάξεις του τον πρώην πρύτανη.

«Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ενισχύεται στο ακαδημαϊκό του προσωπικό καθώς τρεις πρώην πρυτάνεις κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων θα εργάζονται ως επισκέπτες καθηγητές. Πρόκειται για τους καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, καθηγητή Πάρη Τσάρτα, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητή Θόδωρο Παπαθεοδώρου, πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Σημειωτέον ότι οι κ. Παπαθεοδώρου και Τσάρτας είναι στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες Ευρωεκλογές.

Στην Κύπρο από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, όπως αναφέρεται και στη σχετική σελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης της Κύπρου, τρία κολέγια μετατράπηκαν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης. Ανάμεσά τους και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία.

«Τα πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δίδακτρα που κυμαίνονται από 3.830 ως 9.360 ευρώ τον χρόνο», αναφέρεται στην ίδια σελίδα. Σήμερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και για έναν πληθυσμό των Ελληνοκυπρίων που ανέρχεται σε 572.000 (απογραφή του 2011) είναι συνολικά πέντε, από τα οποία τα τρία έχουν κανονική άδεια λειτουργίας και τα δύο προσωρινή.

Και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης στη Μεγαλόνησο

Μάλιστα, η... εισαγωγή ακαδημαϊκών και πρώην κυβερνητικών στελεχών έγινε με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος φέτος θα εκτελεί χρέη κοσμήτορα στην σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Το θέμα έφτασε και στην ελληνική Βουλή με τον Γιάννη Πανούση να καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας θέτοντας νομικό κώλυμα στην παράλληλα απασχόληση καθηγητών των ελληνικών ΑΕΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμιο της Κύπρου, αλλά και βάζοντας και πολιτική διάσταση στο θέμα.

«Ολοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ, όμως διολισθαίνουν προς τον ιδιωτικό», είπε με νόημα στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε θέμα ερμηνείας της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου. «Η έννοια του ιδιωτικού και του δημοσίου συνήθως στην αλλοδαπή είναι πιο δυσχερής από το άρθρο 16 του Συντάγματος» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ να διδάσκουν και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της αλλοδαπής, όπως είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν κάθε φορά τη σχετική άδεια από το πανεπιστήμιό τους. Από την πλευρά του ο κ. Πανούσης επέμεινε ότι υπάρχει ρητή διάταξη που απαγορεύει την απασχόληση σε ιδιωτικά ΑΕΙ, καταλογίζοντας στον υπουργό ότι «δίνει την αίσθηση της συγκάλυψης αυτών των ανθρώπων που παραβιάζουν τον νόμο». «Εδώ υπάρχει μια διάταξη. Την εφαρμόζεις ή δεν την εφαρμόζεις», είπε. Ο κ. Λοβέρδος, πέραν του θέματος της αδείας που πρέπει να υπάρχει κάθε φορά από το οικείο ΑΕΙ, είπε ότι θα φέρει το ζήτημα και στη συνάντηση που θα έχει με τις πρυτανικές αρχές.

Ο πολέμιος των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η... άδεια από το ΑΠΘ

Σημειωτέον ότι ο Γιάννης Μυλόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της κυβέρνησης στο ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ, τον περασμένο Μάιο, ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, δήλωνε «Ο πρωθυπουργός ζητάει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αναγνωρίζονται πλήρως τα πτυχία των κολεγίων... Είναι προφανές ότι απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση, για να υποδειχθεί συνέχεια ως λύση η ιδιωτική».

«H προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων από την κυβέρνηση διαμορφώνουν ένα νέο δυσοίωνο τοπίο στην Παιδεία, το οποίο μας επαναφέρει δεκαετίες πίσω, στην εποχή της Ψωροκώσταινας, τότε που σπούδαζαν μόνο τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη να γίνει πραγματικότητα....» δήλωνε, ακόμη, ο κ. Μυλόπουλος.

Αναφορικά με τη θέση του στο ΑΠΘ, όπου είναι καθηγητής Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, η πρυτανεία ενημέρωσε την εφημερίδα ότι «έχει πάρει ετήσια εκπαιδευτική άδεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ