«Νυστέρι» στο δημόσιο με απολύσεις και μειώσεις μισθών - iefimerida.gr

«Νυστέρι» στο δημόσιο με απολύσεις και μειώσεις μισθών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον Οκτώβριο ξεκινά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που αφορά περίπου 100.000 δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι αυτοί μπαίνουν σε καθεστώς «υπό απόλυσης», αφού η τρόικα ζήτησε εδώ και τώρα απολύσεις.

Συγκεκριμένα η εργασιακή εφεδρεία αφορά εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, σε Ανώνυμες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Χιλιάδες υπάλληλοι θα χάσουν ουσιαστικά τη θέση τους αν κριθούν "υπεράριθμοι" στις υπηρεσίες τους. Η αρχή θα γίνει με τους υπαλλήλους σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, που υπολογίζονται σε 7.000.

Όμως το μέτρο δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτούς. Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή θα αγγίζει ακόμα και το στενό δημόσιο τομέα.

Ψαλίδι από 2500 ευρώ και πάνω

Το ενιαίο μισθολόγιο, η ψήφιση του οποίου έχει αναβληθεί δύο φορές, αυτή τη τη φορά θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση αφού αποτελεί βασική απαίτηση της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν τις αρχές Οκτωβρίου οπότε κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα, η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει τις πιο σκληρές περικοπές μέχρι σήμερα. Μειώσεις θα γίνουν όχι μόνο στα υψηλότερα κλιμάκια σε όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν απολαβές πάνω από 2.500 ευρώ, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εισέρχονται με μισθούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα.

Το μέτρο των μειώσεων (από 2.500 ευρώ και πάνω) αφορά σε περίπου 130.000 υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να έχει μειωθεί κατά 150.000 ως το 2015.

Κυβέρνηση: «Η εφεδρεία δεν αφορά μονίμους υπαλλήλους»

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβότης, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα ότι προβλέπεται να οδηγηθούν σε εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ευρύτερου τομέα.

Είναι " ουρανοκατέβατο" αυτό που γράφεται, δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί , στη ΝΕΤ. Ο κ. Πλασκοβίτης, υπογράμμισε επίσης ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θ΄αφορά μονίμους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, των Περιφερειών και των Δήμων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ