Μέσα σε χώματα και λάσπες, με φόρμες, αδιάβροχο και αθλητικά παπούτσια, η δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα συμμετέχει στις εργασίες ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και συντονίζει την ενημέρωση προς τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Δεν συμβαίνει σε όλους τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν λεπτό προς λεπτό σε μια τέτοιας σπουδαιότητας ανασκαφική διαδικασία. Η Αννα Παναγιωταρέα είχε την τύχη να επιλεγεί από τον πρωθυπουργό για να συντονίζει -αμισθί- την ενημέρωση, να επικοινωνεί με τους δημοσιογράφους των ελληνικών μίντια και να ανταποκρίνεται στο μπαράζ ερωτήσεων ξένων Μέσων και εντύπων, εξειδικευμένων και μη.
Αλλαξε τον τρόπο ενημέρωσης για τις ανασκαφές
Η έμπειρη δημοσιογράφος άλλαξε σε μερικούς μήνες συνήθειες δεκαετιών: είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά των αρχαιολογικών ανασκαφών που κάθε ανακάλυψη και πρόοδος στην ανασκαφική διαδικασία συνοδεύεται από δελτίο Τύπου και αντίστοιχες φωτογραφίες.
«Η αρχαιολογία δεν είναι μόνο για τους ειδικούς, είναι για όλους τους πολίτες», συνηθίζει να λέει η κ. Παναγιωταρέα, η οποία φροντίζει να ενημερώνει όχι με την ξύλινη γλώσσα των ανασκαφέων και ειδικών αλλά με όρους κατανοητούς, αν και τα θέματα είναι υψηλής εξειδίκευσης.
Η πρακτική της άμεσης ενημέρωσης προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις από την κοινότητα των Ελλήνων αρχαιολόγων αλλά απεδείχθη αποτελεσματική, χωρίς λάθη, και διατηρήθηκε. Κι αυτό γιατί η «ανοιχτή» και άμεση ενημέρωση που επελέγη από την Αννα Παναγιωταρέα απέκλεισε τα... σενάρια φαντασίας για τον ένοικο του τάφου. Αν είχε ακολουθηθεί η συνήθης πρακτική να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ανασκαφής μετά από χρόνια, σε κάποιο αρχαιολογικό συνέδριο, θα είχαν γραφεί τα πιο απίστευτα πράγματα για τον τάφο της Αμφίπολης.
Αμεση ενημέρωση των ΜΜΕ επαρχίας και κέντρου
Οταν ανακαλύφθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, μετά την πρώτη συγκίνηση που προκλήθηκε στην ομάδα των αρχαιολόγων και ανασκαφέων, μέσα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά, η Αννα Παναγιωταρέα επέμεινε ότι ήταν απαραίτητη η αποκάλυψη της σημαντικής ανακάλυψης με δελτίο Τύπου.
Επειδή το μαρμάρινο κεφάλι, βάρους 100 κιλών, θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης, μέσα στη νύχτα, θα γίνονταν διαρροές και η μεταφορά θα προκαλούσε αναταραχή στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.
«Πρέπει όλοι να μάθουν την αλήθεια» ήταν το σκεπτικό της, στο οποίο συμφώνησαν τόσο η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, η οποία συμμετέχει σε όλη την ανασκαφική διαδικασία, όσο και η αρμόδια Κατερίνα Περιστέρη.
Ενημέρωση χωρίς διαδίκτυο
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, με βασικότερη το ανύπαρκτο διαδίκτυο στην περιοχή της Μεσολακκιάς, η Αννα Παναγιωταρέα κατόρθωσε να οργανώσει την επικοινωνία με όλα τα ΜΜΕ, επαρχιακά, κεντρικά και ξένα. Από την πρώτη μέρα έως σήμερα η ενημέρωση γίνεται προς όλους, χωρίς διακρίσεις, και μάλιστα την ίδια ώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της άοκνης προσπάθειας δείχνουν προς το παρόν να τη δικαιώνουν, αφού η ανασκαφή της Αμφίπολης κατόρθωσε να συγκινήσει όλους τους Ελληνες, τράβηξε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ΜΜΕ του κόσμου και πρόβαλε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, για μια ακόμη φορά.
Εθελόντρια η ίδια, δεν διαμαρτύρεται για τις επικρίσεις (κυρίως συναδέλφων δημοσιογράφων) που έχει δεχθεί ως σήμερα, μετά την ανάδειξή της σε εκπρόσωπο Τύπου της μεγαλύτερης αρχαιολογικής ανακάλυψης των τελευταίων ετών.
Δεν θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς ότι οι τρεις γυναίκες που κρατούν στα χέρια τους την ανασκαφή της Αμφίπολης, η Κατερίνα Περιστέρη, η Λίνα Μενδώνη και η Αννα Παναγιωταρέα, κατόρθωσαν σε λίγους μήνες να πείσουν τους Ελληνες να ξαναγαπήσουν τις αρχαίες πέτρες και να πεισθούν ότι σε αυτή την ανασκαφή δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά μόνο ευρήματα.