Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα ανακοίνωση από την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, η οποία αναμένεται να γίνει την Τρίτη. Πλησιάζει η ώρα για τη λύση των γρίφων και την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η ανασκαφή αναμένεται να έχει δώσει όλες τις απαντήσεις.
Οι ανασκαφικές εργασίες διακόπηκαν την Παρασκευή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, ωστόσο άρχισαν πάλι, με την ανασκαφική ομάδα να συνεχίζει προσεκτικά την αφαίρεση των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, αυτόν που έπεται του θαλάμου με το ψηφιδωτό.
Στόχος τους να φθάσουν στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο και συγκεκριμένα στην άκρη του, όπου βρίσκεται το μικρό πορτάκι των 0,96 μέτρων για να δουν το πού οδηγεί, το αν το μνημείο συνεχίζεται από εκεί και έπειτα υπογείως ή αν σταματά στον τρίτο θάλαμο.
Ωστόσο η αγωνία κορυφώνεται, τα σενάρια φουντώνουν, οι γρίφοι ψάχνουν τις λύσεις τους, οι εικασίες για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δίνουν και παίρνουν, οι θεωρίες για το εάν και κατά πόσο έχει συληθεί πέφτουν βροχή. Όλα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν από κανέναν άλλον παρά μόνο από την ίδια την ανασκαφή, η οποία από την αρχή της έως σήμερα δεν σταματά να μαγεύει και να εκπλήσσει.
Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη εστιάζει τώρα όλες τις δυνάμεις της στον καθαρισμό του τρίτου θαλάμου, πίσω από τη μαρμάρινη θύρα, τα κομμάτια της οποίας αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε μια μικρή τομή που έχει γίνει στον χώρο αποκαλύφθηκε το κεφάλι της μιας από τις δύο Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο, καθώς και οι πλάκες πωρόλιθου με τις οποίες είναι στρωμμένο το δάπεδο.
Τα τελευταία ευρήματα πυροδότησαν νέα σενάρια για το τι πραγματικά μπορεί να κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης. Η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε σύντομο μελέτημά της με τίτλο «Εικασίες: Βεργίνα - Αμφίπολη», αναρωτήθηκε αν ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί μαζί με τον πατέρα του Φίλιππο Β’ στους τάφους της Βεργίνας.
«Τι εμποδίζει να δεχτούμε ότι στον τάφο του πατέρα του, Φιλίππου, μεταφέρθηκαν -μετά την, πρόσκαιρη ίσως, ταφή του στην Αίγυπτο- τα οστά του Αλεξάνδρου;» ρώτησε η διαπρεπής βυζαντινολόγος, που εξηγεί ότι σε μία εποχή σύγχυσης και δολοπλοκιών μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αποκλείεται η σορός του να φυγαδεύθηκε από την Αίγυπτο και να τάφηκε στον οικογενειακό τάφου του Φιλίππου Β', ο οποίος έχει ζωφόρο που παριστάνει τον Αλέξανδρο.
Για το βασικό αίνιγμα σε ποιον ανήκει τελικά το εντυπωσιακό μνημείο της Αμφίπολης, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναζητεί την απάντηση στο περιβάλλον του Κασσάνδρου, επιγόνου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στρατηγού και προσώπου με ισχύ και κεντρικό ρόλο στον πόλεμο των διαδόχων του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη. «Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η γνωστή βυζαντινολόγος, η οποία υποστήριξε ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με τον χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο».
Μέχρι να δοθούν όλες αυτές οι απαντήσεις, κάτι το οποίο είναι πιθανό να γίνει νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, ένα νέο 3D βίντεο ταξιδεύει όλους στην Αμφίπολη και στα άδυτα του τύμβου Καστά. Ενα μαγικό εικονικό ταξίδι...