Την επίδραση της Ακρόπολης στη δυτική τέχνη και αρχιτεκτονική αναδεικνύει η έκθεση "Η Ακρόπολη του Περικλή: Από την αρχαιότητα έως τον μοντερνισμό", η οποία θα εγκαινιαστεί στις 13 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με τη σχολή Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ και με τη χορηγία της 13ης Περιφέρειας της AHEPA.
Η Ακρόπολη των Αθηνών και τα μνημεία της αποτελούν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό σχέδιο στην ελληνική ιστορία και θεωρούνται σημείο καμπής στη δυτική αρχιτεκτονική. Τα μνημεία αυτά, που κτίστηκαν προς τιμήν της προστάτιδας της πόλης, θεάς Αθηνάς, σε τέλεια αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, καθιέρωσαν ένα καινούργιο λεξιλόγιο στην δυτική τέχνη και αρχιτεκτονική.
Το μνημειώδες αυτό τοπίο είναι μοναδικής ομορφιάς και ενέπνευσε την ανθρωπότητα για πάνω από 2.500 χρόνια.
Η έκθεση "φωτίζει" τη μοναδική και επαναστατική για εκείνη την εποχή κλασική αρχιτεκτονική και περιγράφει τη χρήση από τους Αθηναίους της μνημειακής αρχιτεκτονικής, ως εργαλείο για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στο θείο. Στην έκθεση φιλοξενούνται εικόνες της σύγχρονης Αθήνας που δείχνουν πώς χρησιμοποιήθηκαν η κλασική τέχνη και αρχιτεκτονική για τη δημιουργία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, τον 19ο αιώνα.
H σημαντική επίδραση της Ακρόπολης στις ΗΠΑ αναδεικνύεται μέσα από εικόνες αμερικανικών τοπόσημων, όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Μνημείο του Λίνκολν, ο Λευκός Οίκος, καθώς και τα Μουσεία Φιλντ και Επιστήμης και Βιομηχανίας, στο Σικάγο.
Σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Μανόλη Κορρέ, ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής του έργου για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο μεγάλα κομμάτια μαρμάρου αποσπάστηκαν και μεταφέρθηκαν από το όρος Πεντελικό, στην κορυφή της Ακρόπολης.
Την έκθεση συνοδεύουν ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και διαδραστικά μοντέλα του Παρθενώνα, που έφτιαξαν φοιτητές αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ.