Από την πρώτη στροφή του δρόμου που αντικρίζεις τον Μυστρά αν μη τι άλλω εντυπωσιάζεσαι. Ενας ψηλός, απόκρημνος λόφος, που από μακριά νομίζεις ότι πρόκειται για βράχο, αλλά στην κατάφυτη εκδοχή του, και ο οποίος μοιάζει φτιαγμένος για να στεφανώνεται από κάστρο. Λίγο το μέγεθος της καστροπολιτείας, λίγο το ότι στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένα τέτοια τοπία ο επισκέπτης μαγεύεται.
Τα κτίσματα του Μυστρά είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και παλάτια, σπίτια και γεφύρια αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε την ακμή της ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Τούρκοι, Ενετοί και ξανά Τούρκοι την κατέκτησαν από το 1460 και μετά έως ότου απελευθερώθηκε το 1821.
Στο Μυστρά έχει κανείς να ευκαιρία να επισκεφθεί τη Μητρόπολη όπου στέφθηκε αυτοκράτορας στις 12 Μαρτίου 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τον ναό της Οδηγήτριας, οι τοιχογραφίες του οποίου χρονολογούνται από το 1312, το μοναστήρι της Παντάνασσας η διακόσμηση του οποίου εμπνέεται από την γοτθική τέχνη, και την Περίβλεπτο, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Εντυπωσιακό και το Μουσείο του Μυστρά. Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν τα κοσμήματα, οι επίσημες ενδυμασίες και η κόμη μιας ευγενούς που σώζεται ατόφια, τα χειροποίητα Ευαγγέλια με τους καλλιγραφικούς στίχους και η αναπαραγωγή ενός φορέματος της εποχής και των υποδημάτων που το συνόδευαν.
Ωστόσο, δεν είναι τα μόνο τα αξιοθέατα και οι γνώσεις που θα αποκομίσει κανείς από την επίσκεψή του στο Μυστρά. Αυτό που ουσιαστικά μαγεύει είναι η αίσθηση ότι περπατάει κανείς σε ένα ολοζώντανο μνημείο.
Εκπληκτική εμπειρία και η ανάβαση προς την κτισμένη το 1249 φράγκικη Ακρόπολη του Κάστρου. Η διαδρομή, όμως, στο λιθόκτιστο μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και η μαγευτική θέα από την κορυφή του λόφου στον κάμπο της Σπάρτης μαγεύουν.
Φωτογραφίες: Eurokinissi