Τίποτα χειρότερο από το να προσκρούουν οι καλές προθέσεις στον λάθος χρόνο εκδήλωσής τους. Αν η Ελλάδα είχε ανακοινώσει κάποια άλλη στιγμή ότι επιθυμεί να βγει εκτός των μνημονίων, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τώρα, όμως, δεν είναι...
Το βρετανικό οικονομικό σάιτ «This is money» αναλύει γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει τόσο εύκολα από το μνημόνιο. Ο τίτλος του άρθρου έχει προφανή στόχευση: «Καμία ελπίδα για πρόωρη έξοδο από την ελληνική οικονομική τραγωδία».
Το άρθρο αναφέρει πως πως όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, το έκανε για να μπορέσει να αντιπαρατάξει κάτι απέναντι στη συνεχιζόμενη άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπροσθέτως, ο Σαμαράς πίστευε πως είχε τα γεγονότα με το μέρος του και ως ένα σημείο μπορεί και να τα είχε. Τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα για την Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έφυγαν από τα μνημόνια, το καλοκαίρι πέρασε με ένα τεράστιο κύμα τουριστών να ψηφίζουν «Ελλάδα».
Ακόμη, η χώρα επέστρεψε με έναν εντυπωσιακό τρόπο στις αγορές και οι ενδείξεις για την ανάπτυξη το 2016 είναι άκρως θετικές. Μα, δεν τελειώνουν εδώ τα καλά νέα: η Κομισιόν δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως πως οι προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις είναι αξιοσημείωτες, κάτι που σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα έδινε έναν θετικό τόνο. Τι συνέβη, λοιπόν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και η πρόωρη έξοδος φαντάζει απίθανη;
Το άρθρο της αναλύτριας Vicky Pryce δίνει τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, ο Σαμαράς δεν έχει την πολιτική δύναμη που θα προσδοκούσε. Η αντιπολίτευση καλπάζει στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οδηγούμαστε σε μια νέα ύφεση και, τρίτον, η μείωση της ανάπτυξης στη Γερμανία και οι έντονες ανησυχίες για το μέλλον της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Αυτές οι μυλόπετρες θρυμμάτισαν τις ελπίδες της Ελλάδας: εξ ου και τα δικά της ομόλογα χτυπήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα στις διεθνείς αγορές. Η ΕΕ βιώνει μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα ο Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές να συζητήσουν μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.
Το θέμα είναι ότι υπάρχει φόβος πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, αίφνης, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πατήσουν φρένο, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενδέχεται να είναι περισσότερες από 8 δισ. ευρώ που λέγεται αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο, δεν μπορεί να βγει από το δάσος αυτή τη στιγμή. Με το χρέος να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όπως και η ανεργία και η κοινωνική αναστάτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει στο μέλλον για να επανέλθει στο αίτημά της.