Η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη και τα stress test είναι ανάμεσα στις αιτίες που προκάλεσαν τη ραγδαία αύξηση των spreads για τα ελληνικά ομόλογα και την καθίζηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποστηρίζει Γερμανός αναλυτής, που εκτιμά ότι πολύ μικρότερο ρόλο σε αυτό έπαιξε το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως τονίζει ο Μαξ Οτε, καθηγητής της Οικονομίας στα πανεπιστήμια του Βορμς και του Γκρατς και έμπειρος αναλυτής το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο καθώς η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη και αναζωπυρώνεται πλήττοντας κατ' αρχάς τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.
Οι αιτίες για το πρόσφατο ξέσπασμα της κρίσης είναι πολλές, όπως λέει μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα». Η πρώτη και πιο επίκαιρη τα stress test των τραπεζών, που γίνονται όχι μόνο στη βάση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και σεναρίων όπως για παράδειγμα το αν οι τράπεζες μπορούν να πλασάρουν τα ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές.
Εξίσου αρνητικά, σύμφωνα με τον Μαξ Οτε, επέδρασε και η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταλείψει πρόωρα το πρόγραμμα του ΔΝΤ και να βγει χωρίς ξένο «κηδεμόνα» στις αγορές. «Ηταν παράτολμη εξαγγελία. Η πρώτη έξοδος στις αγορές πέτυχε επειδή οι επενδυτές ήξεραν ότι η Ελλάδα έχει την εγγύηση των εταίρων της ότι θα παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Μία έξοδος χωρίς εγγύηση μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα», τόνισε ο Γερμανός αναλυτής.
Αντίθετα, προσθέτει, πολύ μικρότερο ρόλο στο νέο φούντωμα της κρίσης έπαιξε το επισειόμενο από την Αθήνα φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα γίνουν εκλογές στις αρχές του ερχόμενου χρόνου και επειδή δεν είναι προεξοφλημένη η νίκη του σε αυτές. «Ανεξάρτητα από όλα αυτά, οι επενδυτές ξέρουν καλά ότι δεν είναι το κόμμα αυτό που προκάλεσε την κρίση. Αυτή προέρχεται από την Τρόικα που επιβάλλει λάθος μεταρρυθμίσεις και από την ελληνική κυβέρνηση που έσπασε με τους φόρους της τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη», λέει ο Οτε.
Οσο για το συμπέρασμά του, είναι πως η παροχή στην Ελλάδα της λεγόμενης προληπτικής δανειακής γραμμής, με κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 10-15 δισ. που θα συνοδεύεται από επιτήρηση ηπιότερη της Τρόικα είναι για το θεαθήναι. «Οι εταίροι δεν θα αφήσουν τον έλεγχο από τα χέρια τους και θα επιβάλουν ένα τρίτο ή και ένα τέταρτο πρόγραμμα», λέει στην εφημερίδα.
Γερμανός αναλυτής: Ξεχάστε έξοδο της Τρόικα χωρίς έλεγχο -Πώς εξηγεί την καθίζηση του Χρηματιστηρίου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο