Οσοι το ψάχνουν στο θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων γνωρίζουν ήδη τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, την EasyJet και τη Ryanair. Oμως δεν είναι οι μόνες. Ο κλάδος γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και οι εταιρείες αυτές ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η κράτηση ενός εισιτηρίου χαμηλού κόστους σημαίνει ότι ο επιβάτης θα πληρώσει άλλα τέλη και αντίτιμα για μια σειρά -κατά τα άλλα αυτονόητων- υπηρεσιών. Οπως και να έχει, όμως, παραμένουν οικονομικές εταιρείες. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις καλύτερες, πλην των δύο γνωστών προαναφερθεισών εταιρειών.
- WestJet
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καναδική αεροπορική εταιρεία. Σε μερικές πτήσεις δίνεται η δυνατότητα και η... πολυτέλεια στους επιβάτες να παρακολουθήσουν και τηλεόραση δορυφορικά, ωστόσο οι προδιαγραφές για τις αποσκευές που μπορεί να μεταφέρει ο δικαιούχος του εισιτηρίου είναι... αυστηρότατες.
Πετάει προς 90 προορισμός σε Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Καραϊβική, ενώ φέτος εγκαινίασε και την πρώτη υπερατλαντική πτήση της προς Δουβλίνο.
- Norwegian Airlines
Η πολυτέλεια που παρέχει στους επιβάτες είναι το δωρεάν Wi-Fi. Πετά προς 126 αεροδρόμια σε Ευρώπη, Νότιο Αφρική, Ταϊλάνδη, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ.
- Peach
Είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ιαπωνίας. Σε σύγκριση με άλλες αεροπορικές υπερέχει σε αποτελεσματικότητα, έχει ένα σύστημα έξυπνου check-in και ελέγχο ασφαλείας, που δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να φθάνουν στην πύλη τους μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Τα ευέλικτα εισιτήρια της εταιρείας, που είναι κατά 30% ακριβότερα από τα υπόλοιπα, περιλαμβάνουν στην τιμή τους μια αποσκευή (συγκεκριμένων διαστάσεων) και τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης θέσης. Πετά προς 10 αεροδρόμια της Ιαπωνίας, αλλά και προς Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα.
- FastJet
Νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2012. Στην τιμή των εισιτηρίων περιλαμβάνεται μια αποσκευή (ανεξαρτήτως διαστάσεων), premium θέσεις και η δυνατότητα αλλαγής του εισιτηρίου χωρίς επιβάρυνση. Η Fast Jet πετά προς αεροδρόμια της Τανζανίας, της Ζιμπάμπουε και της Νοτίου Αφρικής.
- IndiGo
Ξεκίνησε τα δρομολόγιά της το 2006 και είναι ήδη η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας. Δυστυχώς δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε Wi-Fi στα αεροπλάνα της. Πετά προς 31 εγχώριους προορισμούς, αλλά και προς τα αεροδρόμια της Μπανγκόκ, του Ντουμπάι, του Κατμαντού, του Νεπάλ, του Ομάν και της Σιγκαπούρης.
- VivaAerobus
Η εταιρεία χαμηλού κόστους του Μεξικού, όπως και η Ryanair, διατηρεί χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων αλλά φορτώνει τους επιβάτες με μια σειρά άλλων χρεώσεων. Αν κάποιος δεν θέλει, ας πούμε, να περιμένει στη σειρά για την αποβίβαση, αλλά επιθυμεί να τους προσπεράσει όλους και να κατέβει πρώτος, μπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω και να τα καταφέρει. Πετά προς 49 αεροδρόμια του Μεξικού και προς πέντε των ΗΠΑ: Το Ελ Πάσο, το Χιούστον, το Λας Βέγκας, το Σαν Αντόνιο και το Σικάγο.
- Jetstar
Πρόκειται για ομάδα αεροπορικών: Την Jetstar Asia, που έχει τη βάση της στη Σιγκαπούρη, τη Jetstar Pacific, που έχει τη βάση της στο Βιετνάμ, τη Jetstar Japan και τη Jetstar Hong Kong. Οι επιβάτες της αεροπορικής μπορούν αντί αντιτίμου να δουν τηλεόραση ή να νοικιάσουν ένα ipad κατά τη διάρκεια πτήσεων που ξεπερνούν τα 90 λεπτά. Ωστόσο, η εταιρεία θέτει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τις αποσκευές. Πετά προς 60 προορισμούς σε 16 χώρες.