Tom Steyer: Ο δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική για να σώσει το περιβάλλον [εικόνες] - iefimerida.gr

Tom Steyer: Ο δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική για να σώσει το περιβάλλον [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Αύγουστο, ο Tom Steyer ανακοίνωσε ότι ψάχνει τρόπους να σώσει τον κόσμο. Ο 57χρονος κροίσος, με περιουσία που ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια, θεωρείται ένας από τους διαμορφωτές πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Steyer ενδιαφέρεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή και άμεσος στόχος του είναι να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Rick Scott, έναν Ρεπουμπλικάνο που αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, με τον προκάτοχό του Charlie Crist, ο οποίος έχει έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Τον Αύγουστο, λοιπόν, τα νούμερα, τα λεφτά δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, ήταν φανερά υπέρ του Scott, ο οποίος είχε συνολικά συγκεντρώσει 74 εκατ. δολάρια έναντι 24 του Crist, ενώ άμεσα σε μετρητά διέθετε 38 εκατομμύρια έναντι 15 εκατ. του αντιπάλου του.

Tom Steyer: Ο δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική για να σώσει το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Charlie Crist και ο Rick Scott, όπως τους παρουσιάζουν οι New York Times

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του 57χρονου δισεκατομμυριούχου Steyer είναι να ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση «NextGen Climate Action», που θα ξεσκεπάζει και θα αντιτίθεται στα αντίπαλα ιδιωτικά συμφέροντα που θα επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή. Επικεφαλής τέτοιων συμφερόντων είναι τα αδέλφια Charles και David Koch, ιδιοκτήτες της ομώνυμης βιομηχανίας «Koch Industries», που έχουν αγωνιστεί όσο κανένας στον αποκλεισμό από τις δραστηριότητές τους της οποιασδήποτε κρατικής παρέμβασης και φυσικά ούτε να ακούσουν για το σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων «cap-and-trade».

Ο Steyer σε εκείνη τη Συνέντευξη Τύπου εξήγγειλε τη διάθεση 50 εκατ. δολαρίων από τη NextGen για λογαριασμό των Δημοκρατικών, ή πιο συγκεκριμένα, εναντίον των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα και σε έξι ακόμη πολιτείες, όπως το Κολοράντο, την Αϊόβα, τη Μέιν, το Μίσιγκαν, το Νιου Χαμφσάιρ και την Πενσυλβάνια. Οι περισσότερες προεκλογικές καμπάνιες αφορούσαν τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν τα ποσοστά τους να επανακάμπτουν. Αλλά η κούρσα που ήταν πιο κοντά στην καρδιά του Steyer ήταν στη Φλόριντα που είναι «η πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή» εξ αιτίας της δραστηριότητας των αδελφών Koch οι οποίοι έχουν εδώ και χρόνια ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για να έχουν μια δυνατή πολιτική παρουσία.

Ο Charlie Crist παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στα γραφεία της NextGen στο Σαν Φρανσίσκο δύο μήνες πριν από τη συνέντευξη του Steyer. Στη συνάντηση μίλησαν για τις στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την άνοδο της στάθμης του νερού στο Μαιάμι, τις επιπτώσεις της στο πόσιμο νερό και φυσικά το πόσο διαφορετικός είναι ο Crist από τον Scott.

Σημειωτέον ότι ο Crist υπήρξε στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στη Φλόριντα Ρεπουμπλικανός, αλλά έπειτα από μια μικρή περίοδο ως κυβερνήτης ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «το κόμμα εναντίον των γυναικών, των μεταναστών, των μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων, της παιδείας και του περιβάλλοντος». Το 2012 ανακοίνωσε επίσημα την ένταξή του στους Δημοκρατικούς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της Φλόριντα ανέλαβε πολλές δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή και πίεσε για την υιοθέτηση νόμου για την ανάπτυξη του συστήματος «cap and trade» που αφορά στον περιορισμό και τον έλεγχο των εκπομπών αερίου από τις βιομηχανίες. Φυσικά όταν εκλέχθηκε ο Soctt κατήργησε τον νόμο και υιοθέτησε το δόγμα «η Φλόριντα να είναι πρωτοπόρα στις συνεργασίες μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας».

Tom Steyer: Ο δισεκατομμυριούχος που μπήκε στην πολιτική για να σώσει το περιβάλλον [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Tom Steyer

Ωστόσο, η ομάδα του δισεκατομμυριούχου Steyer που ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την επικοινωνιακή καμπάνια του Crist βρέθηκε προ ενός απροόπτου: και ο Scott, αλλά και ο ίδιος ο Crist είναι εξαιρετικά αντιπαθείς στον κόσμο και πάρα πολύ αντιδημοφιλείς. Για την ακρίβεια, σε μια αναφορά της ομάδας του Steyer αναγραφόταν ο εξής τίτλος: «Crist και Scott θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία με την τόσο μεγάλη αντιδημοτικότητά τους στη Φλόριντα». Ωστοσο, το στρατόπεδο του δισεκατομμυριούχου πιστεύει ότι αυτό μπορεί να έχει και θετική εξέλιξη, καθώς αν οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο το μίσος, τότε ο Scott είναι πιο μισητός. Η ομάδα του Steyer θεωρεί ότι αυτά που θα φέρουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες είναι το μίσος και ο φόβος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ