Η ανακάλυψη αρκετών κρατήρων στη Σιβηρία στις αρχές του τρέχοντος έτους προκάλεσε ένα κύμα συνωμοσιολογίας σχετικά με την προέλευσή τους. Τώρα, μια νέα έκθεση προτείνει μια εξήγηση για τις τρύπες, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό να συνδέονται με το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων.
Τον Ιούλιο, εκτροφείς ταράνδων στη Σιβηρία ανακάλυψαν έναν τεράστιο κρατήρα στη χερσόνησο Γιαμάλ (που μεταφράζεται ως «τέλος του κόσμου»). Αργότερα, βρέθηκαν ακόμη δύο τρύπες, μία στο Ταζ Πάφου και μία στη χερσόνησο Ταιμίρ. Αλλά ενώ οι επιστήμονες κάνουν εικασίες για τις περίεργες τρύπες, η προέλευσή τους παραμένει ένα μυστήριο.
Τον Ιούλιο, Ρώσοι επιστήμονες ανέφεραν στο περιοδικό «Nature» ότι η εκρηκτική απελευθέρωση αερίων παγιδευμένων στο μόνιμο στρώμα του πάγου -που είναι γνωστά ως υδρίτες μεθανίου- πιθανόν ευθύνονται για τις τρύπες. Μάλιστα, παρατήρησαν ότι ο αέρας κοντά στο κατώτατο σημείο του κρατήρα περιείχε ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου.
Τώρα οι ερευνητές προχώρησαν ακόμη περισσότερο τη θεωρία τους, υποστηρίζοντας ότι οι υδρίτες μεθανίου θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τις εξαφανίσεις των πλοίων και των αεροσκαφών κάτω από δήθεν μυστηριώδεις συνθήκες στο Τρίγωνο των Βερμούδων, σύμφωνα με τους «Siberian Times», που επικαλούνται μια έκθεση στο περιοδικό «Science» στη Σιβηρία από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια περιοχή που μερικοί άνθρωποι λένε ότι υπάρχει στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ των Βερμούδων, της Φλόριντα και του Πουέρτο Ρίκο, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξή του.
Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι το Τρίγωνο των Βερμούδων, η ιδέα ότι η απελευθέρωση του μεθανίου θα μπορούσε να βυθίσει πλοία έχει μία βάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
της Αλάσκα«Είναι πολύ πιθανό παρόμοιες καταβόθρες στον ωκεανό να δημιουργήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις αερίων», δήλωσε στο «Live Science» ο Βλαντιμίρ Ρομανόβσκι, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Fairbanks .
Το μεθάνιο είναι κανονικά στερεό υπό τις πιέσεις σύνθλιψης της βαθιάς θάλασσας, αλλά κομμάτια της παγωμένης ουσίας μπορεί να αποσπαστούν και να σχηματίσουν φυσαλίδες αερίου που ανέρχονται στην επιφάνεια.
Το ένυδρο αέριο αυτού του είδους είναι γνωστό ότι υπάρχει κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ στον Βόρειο Ατλαντικό, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στην περιοχή Μπλέικ Ριτζ (βόρεια του Τριγώνου των Βερμούδων), επισημαίνει, μιλώντας στο «Live Science», ο Μπέντζαμιν Φράμπους, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist στο Ντάλας.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physics» επισημαίνει ότι τέτοιες φυσαλίδες θα μπορούσαν πράγματι να βυθίζουν τα πλοία. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έχτισαν ένα μοντέλο πλοίου και κυκλοφόρησαν μια μεγάλη φυσαλίδα κάτω από αυτό, μαγνητοσκοπώντας τι θα συμβεί. Εάν το πλοίο ήταν στη «σωστή» θέση πάνω από τη φούσκα, το σκάφος έχανε πλευστότητα και βυθιζόταν.
Αλλά ακόμα κι αν το φαινόμενο λειτούργησε με ένα μοντέλο του πλοίου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι πραγματικά συμβαίνει, εξηγεί ο Φράμπους. Επιπλέον, μεγάλης κλίμακας εκλύσεις μεθανίου δεν έχουν αναφερθεί στην πρόσφατη Ιστορία, όταν εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων έλαβαν χώρα -υποτίθεται- μέσα στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η τελευταία φορά που ο πυθμένας του ωκεανού δημιούργησε αέρια στην εν λόγω περιοχή ήταν μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου πριν από 20.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Φράμπους.
«Εγώ προσωπικά το βλέπω ως μια ενδιαφέρουσα θεωρία και τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πιστεύει ότι το Τρίγωνο των Βερμούδων δεν υπάρχει και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΗΠΑ για τα Γεωγραφικά Ονόματα δεν το αναγνωρίζει ως επίσημο όνομα. Ωστόσο, η ασφαλιστική Lloyd του Λονδίνου διαπίστωσε ότι υπάρχουν περισσότερα πλοία που έχουν βυθιστεί στην εν λόγω περιοχή απ' ό,τι σε άλλα μέρη του ωκεανού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.