Γαλλία: Οι σοσιαλιστές θέλουν να αλλάξουν το όνομα του κόμματος για να γλιτώσουν την κατρακύλα - iefimerida.gr

Γαλλία: Οι σοσιαλιστές θέλουν να αλλάξουν το όνομα του κόμματος για να γλιτώσουν την κατρακύλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές μιμούνται μάλλον την πρωτοβουλία Βενιζέλου να καταργήσει το όνομα ΠΑΣΟΚ και να το αντικαταστήσει με το «Δημοκρατική Παράταξη». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατήγγειλε χθες το «ξεπερασμένο ιδεολογικό παρελθόν» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρότεινε να αλλάξει η ονομασία του.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Nouvel Observateur», η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και να εγκαταλείψει το «ξεπερασμένο και νοσταλγικό παρελθόν του».


Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η πρώτη διετία του Φρανσουά Ολάντ απέτυχε, λέγοντας: «Καθυστερήσαμε και κάναμε κακές επιλογές, όπως π.χ. η αύξηση της φορολογίας».


Οταν ρωτήθηκε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, ο Βαλς απάντησε:
«Ξέρω ότι ζούμε στη δικτατορία του στιγμιαίου αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε στους Γάλλους ότι για να μεταρρυθμίσουμε μια χώρα που έχασε την ανταγωνιστικότητά της παίρνει δέκα χρόνια».
Στην ίδια συνέντευξη έδωσε και τον δικό του ορισμό για το σοσιαλιστικό κόμμα:
«Η αριστερά που θέλω έχει ένα ιδεώδες: την χειραφέτηση των πολιτών. Είναι πραγματιστική, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική».
«Δηλαδή δεν είναι σοσιαλιστική;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος.
«Επαναλαμβάνω: πραγματιστική, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική» τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, αρνούμενος να επαναλάβει τη λέξη «σοσιαλιστική».

Η συνέντευξη αυτή άνοιξε αυτόματα στη Γαλλία τον ασκό του Αιόλου. Ο κ. Βαλς απαντούσε κατά κάποιο τρόπο στην κριτική της πρώην υπουργού Μαρτίν Ομπρί [κόρης του Ζακ Ντελόρ] που είχε κατηγορήσει το σοσιαλιστικό κόμμα για δεξιά απόκλιση και ζήτησε «επανασχεδιασμό της οικονομικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης».
«Πρέπει να τελειώνουμε με την αριστερά του παρελθόντος, από αυτή που μοιάζει κολλημένη σε ένα ξεπερασμένο και νοσταλγικό παρελθόν και ζει με τα φαντάσματα του μαρξιστικού υπερεγώ και τις αναμνήσεις του λαμπρού παρελθόντος» ήταν η απάντηση του Βαλς, μέσω της συνέντευξής του και κάλεσε τα στελέχη του PS να δημιουργήσουν «ένα νέο κοινό σπίτι» απέναντι στην απειλή μιας σκληρής δεξιάς και μιας άκρας δεξιάς που μεγαλώνει» και φάνηκε θετικός στην αλλαγή του ονόματος, θέση την οποία είχε ήδη προβάλλει από το 2007 προκαλώντας και τότε θύελλα στο σοσιαλιστικό κόμμα.
Ηδη η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος, ξεκίνησε μια μίνι επανάσταση. Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής) δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί τη δημοκρατία και οδηγεί προς μια «τρομερή δημοκρατική καταστροφή». Η ομοϊδεάτης του πρώην υπουργός Παιδείας Ορελί Φιλιπετί δήλωσε από την πλευρά της ότι «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν».
Η σοσιαλιστής βουλευτής Πουρία Αμιρσάχι δήλωσε έκπληκτη από τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού. «Μας είπε ότι θέλει μια φιλελεύθερη αριστερά, αυτό είναι αντίφαση και εξάλλου δεν εκλεγήκαμε για κάτι τέτοιο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο Μανουέλ Βαλς δεν είναι ούτε ο Μπλερ ούτε ο Σρόιντερ οι οποίοι είχαν εντολή από τα κόμματά τους «να ασκήσουν φιλελεύθερες πολιτικές».
Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστιάν Πολ ανέφερε ότι δεν προβλέπει διάσπαση του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά ότι διακρίνει «μια έλλειψη διαλόγου και το κλείσιμο της ηγεσίας στον εαυτό της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ