Χρησιμοποιούμε του κόσμου τα απορρυπαντικά, αλλά τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται γύρω μας. Η χρήση χημικών δεν πρέπει να είναι αλόγιστη και είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι «εχθροί» στο σπίτι πριν τους αντιμετωπίσουμε.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε νέα έρευνά τους εντόπισαν παθογόνα μικρόβια στο 90% των πετσετών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικό δείγμα 82 πετσετών που συλλέχθηκαν από σπίτια πέντε μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στο 89% αυτών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, ενώ το μικρόβιο e.coli εντοπίστηκε στo 25,6% αυτών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παρουσία μεγάλου πληθυσμού βακτηρίων του εντέρου στις πετσέτες και τα ποτηρόπανα τα καθιστά παράγοντες κινδύνου για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα, αλλά και στον άνθρωπο.
Η καλύτερη λύση είναι να πλένουμε πιο συχνά τις πετσέτες της κουζίνας, χρησιμοποιώντας χλωρίνη και απλώνοντάς τες στον ήλιο να στεγνώσουν. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε συχνότερα χαρτί κουζίνας.