Hταν Νοέμβριος του 1990, όταν το περιοδικό «Life» δημοσίευσε τη φωτογραφία του νεαρού Ντέιβιντ Κίρμπι. Το σώμα του εξαϋλωμένο, σχεδόν λείψανο, χτυπημένο από το ΑIDS. Το βλέμμα του έμοιαζε να κοιτάζει κάτι εξωπραγματικό, που όσοι ήταν δίπλα του δεν μπορούσαν να αντιληφθούν. Γύρω του, πάνω του σχεδόν, μέλη της οικογένειάς του, να πενθούν ήδη εσωτερικά για τον γιο, αδελφό τους που περνούσε τις τελευταίες του ώρες. Η εικόνα αυτή στοίχειωσε τον δυτικό κόσμο και εδραίωσε ένα νέο πρόσωπο, μια νέα αντίληψη για το AIDS παγκοσμίως.
Ο Ντέιβιντ, τη στιγμή που έπαιρνε τις τελευταίες του ανάσες πριν πεθάνει, έγινε σύμβολο και κατέρριψε κάθε άλλοθι που είχε επιστρατευθεί ως τότε για τη δαιμονοποίηση όσων πάσχουν από τη θανατηφόρο αρρώστια. Η φωτογραφία ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με την επιδημία του AIDS, που έχει στερήσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
O Nτέιβιντ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Οχάιο και ήταν ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ήδη από τη δεκαετία του 1980. Στα τέλη της δεκαετίας αυτής έμαθε πως έχει προσβληθεί από τον ιό του ΑIDS. Τότε ζούσε στην Καλιφόρνια, εντελώς αποξενωμένος από τους γονείς του. Αμέσως επικοινώνησε μαζί τους και τους ζήτησε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι. Ηθελε να πεθάνει με την οικογένειά του γύρω του. Οι γονείς του τον δέχθηκαν πίσω χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η Therese -που ήταν επίσης ακτιβίστρια για θέματα ομοφυλόφιλων- ήταν εθελόντρια σε νοσοκομείο που φρόντιζε θύματα της θανατηφόρου νόσου. Εκεί γνώρισε μια γυναίκα που φρόντιζε, μεταξύ άλλων, και τoν Ντέιβιντ. Μια μέρα που την επισκεπτόταν βγήκε η μητέρα του Ντέιβιντ και ζήτησε να τους φωτογραφίσει καθώς αποχαιρετούν τον γιο τους. «Πήγα και κάθισα αμίλητη σε μια γωνία, δεν κουνιόμουν καν. Παρακολουθούσα και φωτογράφιζα τη σκηνή. Μετά ήξερα, πραγματικά ήξερα ότι κάτι αληθινά μοναδικό είχε ξεδιπλωθεί μέσα σε αυτό το δωμάτιο, μπροστά στα μάτια μου», λέει η ίδια.
Η φωτογραφία αναπαρήχθη παντού, εκατομμύρια φορές, έγινε ακόμα και διαφήμιση από την Benetton. Ομως η Therese δεν δέχθηκε ποτέ να πάρει ούτε ένα δολάριο ως αμοιβή. Αμοιβή της ήταν το μήνυμα που πέρασε σε ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των θυμάτων του AIDS. O Ντέιβιντ πέθανε τον Απρίλιο του 1990, περίπου 6 μήνες μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας.